У Бердянську та селах району окупанти силою змушують українців отримувати паспорта РФ

Новини
Перевірка документів під час рейду окупантів у Запорізькій області, весна 2022 року.Фото: скріншот відео

З початку тижня все частіше надходять повідомлення з тимчасово окупованого Півдня України про факти примусу громадян України отримувати парпорти РФ. Російські окупанти вдаються до різних методів переконання – від обмеження видачі гуманітарної допомоги, до знищення паспортів України під час рейдів.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань Сергій Старушко.

Як і на окупованій Херсонщині, російські окупанти вимагають від місцевих мешканців протягом місяця отримати паспорт громадянина РФ. Тим, хто цього не зробить, погрожують депортаціями і арештами.

Українці, які залишаються в Бердянську, Чернігівці, селах Азовське, Андріївка, Новополтавка, розповіли, спочатку людям без російських документів перестали видавати продуктові набори, які рашисти називають «гуманіторною допомогою», а також ліки в медичних закладах.

«У медичних закладах нашого міста є розпорядження головного лікаря, що видача ліків безкоштовно для пільгової категорії амбулаторних хворих лише за наявністю  паспорта з двоголовою куркою на червоній картонці … і що мають робити люди,що потребують приймати ліки постійно?», – обурювалися мешканці Бердянська на початку цього тижня.

Окупант охороняє вантажівку з російською «гуманітаркою» в Бердянську, квітень 2023 року. Фото: скріншот відео окупаційного тг-каналу

Згодом  почали надходити погрози від голів ОСББ, квартальних, або гауляйтерів в селах.

Скріншоти переписки в Telegram з чат-ботом окупаційної «адміністрації» Бердянська і СМС від гауляйтерки громади Приморська в Viber-спільноті

Російські військові разом з агентами ФСБ РФ щодня тероризують раптовими рейдами по вулицям і побудинковими обходами мешканців Бердянська і всього району.

«Росіяни змушують брати червоні паспорти з куркою, і постійно погрожують, що інакше пенсіонери вже через місяць не зможуть отримувати пенсії, працівники працювати, пільговики отримувати ліки в райцентрі, і навіть взагалі громадяни не зможуть переміщатися між населеними пунктами. Люди знаходяться під величезним тиском, особливо пенсіонери і ті кому треба ліки. Вони дуже налякані, не знають що робити», – пишуть родичі людей з села Новополтавка, що поблизу смт. Чернігівка. 

«Робітників М’ясокомбінату змушують погрозами отримати паспорти РФ та написати відмову від громадянства України! Люди бояться, до них багато запитань, адже якщо ти відмовляєшся, значить ти за Україну та чекаєш ЗСУ. Писати відмову приходять прямо додому, або на работу, військові у балаклавах з автоматами, а з ними «дивачок» у костюмчику, який представляється співробітником ФСБ. Після написання заяви про відмови від громадянства, забирають, або знищують одразу наш паспорт», – анонімно повідомив працівник захопленого підприємства «Бердянські ковбаси». 

«Зупиняють всіх підряд. Перевіряють паспорт. Якщо паспорт України, питають, чому не російський… Якщо починаешь казати про указ Путіна, що є час до 1.07.24, то відповідають: «А ви яким боком до цього указу, ваша задача в коротші строки отримати бля*?ь паспорт, а то «на підвал», або депортація. Не віддають паспорт, поки не скажеш що вже подався», – розповіла анонімно жінка про ситуацію на блокпості в с. Шовкове, яке в 5 км від Бердянська.

Як повідомляв ЦЖР, президент РФ Владімір Путін затвердив «порядок проживання в РФ» для українців з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей України. Цей порядок передбачає «депортацію з Росії» громадян України, які до 1 липня 2024 року відмовляться набувати російське громадянство.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.