Незаконно прибулих до Криму росіян видворятимуть не колективно, а за індивідуальними рішеннями – Ташева

Новини
Таміла Ташева, постійна представниця президента України в АР Крим Фото: facebook.com/tamila.tasheva

Міжнародне право не передбачає колективного видворення, тож громадян РФ, які незаконно прибули до Криму за час його окупації, після звільнення півострова видворятимуть за індивідуальними рішеннями. Це не стосується кримчан, які стали жертвами примусової російської паспортизації, оскільки за українським законодавством вони визнаються громадянами України.

Про це повідомила постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева в інтерв’ю Укрінформу.

«Усі російські громадяни, фактично, є колонізаторами, адже вони приїхали на окуповану територію змінювати її демографічний склад. Вони – співучасники злочину. І ми їх видворимо, якщо вони самі не виїдуть до звільнення території. Міжнародне право не передбачає колективного видворення – колективна депортація заборонена. Тож стосовно них будуть застосовані індивідуальні рішення», – сказала Ташева.

Вона зауважила, що йдеться про громадян РФ, які незаконно заїхали на територію України після 2014 року.

«Тому що всіх українських громадян у Криму, які стали жертвами примусової паспортизації, ми визнаємо громадянами України згідно з нашим законодавством. Це дуже важливо зазначити, бо російська пропаганда поширює відверту брехню, мовляв, із Криму будуть видворяти кримчан. Тож наголошую, що півострів мають залишити лише російські громадяни, які порушили умови в’їзду», – додала Ташева.

За її словами, після залишення території України вони матимуть змогу подати запит на проживання до українських міграційних органів. Певні категорії зможуть отримати посвідки на проживання на території України.

«Це стосуватиметься, приміром, представників корінного народу, які є репатріантами. Це тисячі людей, які у 2014 році розпочали процедуру отримання українського громадянства і не встигли цього зробити. Також це, наприклад, може стосуватися адвокатів політв’язнів, рідних незаконно ув’язнених, ще обмеженої категорії людей, які допомагали та підтримували весь час Україну», – зауважила представниця Президента в АРК.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.