ФСБ вивезла громадянку України Леніє Умерову до московського СІЗО «Лефортово», її підозрюють у «шпигунстві»

Новини
Леніє Умерова. Фото: Азіз Умеров
Леніє Умерова. Фото: Facebook Azeez Umerov

ФСБ вивезла 25-річну громадянку України Леніє Умерову з ізолятора тимчасового тримання УМВС Росії по Владикавказу до Москви, де її помістили до СІЗО «Лефортово». Російська спецслужба підозрює Умерову, яку російські силовики затримали на початку грудня 2022 року після перетину грузино-російського кордону, у нібито «шпигунстві». Дівчина окружним шляхом їхала з Києва до окупованого Криму до батька, який страждає від онкологічного захворювання.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Після п’яти місяців багаторазових адміністративних арештів у Північній Осетії, 25-річну кримську татарку Леніє Умерову перевезли до СІЗО «Лефортово» до Москви. ФСБ Росії підозрює її у шпигунстві», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, раніше ФСБ вилучила документи, що засвідчують особу, 25-річної громадянки України Олени Умерової, яку утримували в ізоляторі тимчасового тримання УМВС Росії по Владикавказу.

4 травня стало відомо, що співробітники ФСБ вивезли у невідомому напрямку Леніє Умерову з ІТТ УМВС Росії по Владикавказу.

Нагадаємо:

  • 4 грудня 2022 року російські силовики затримали після перетину грузино-російського кордону нібито за порушення правил режимної зони 25-річну Леніє Умерову, яка їхала з Києва до окупованого Криму через погіршення стану її батька, який страждає від онкологічного захворювання. До 16 березня Леніє утримували в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян біля Владикавказу. Приміський райсуд визнав дівчину винною у «порушенні режиму державного кордону» (ч.1 ст. 18 КоАП РФ) та оштрафував її на 2 тисячі рублів.
  • Вночі 16 березня 2023 року Умерову випустили із центру утримання іноземців. Проте її схопили невідомі, одягли на голову пакет, привезли до незнайомого району Владикавказу та залишили там. Майже одразу Умерову затримав наряд поліції, який склав на неї протокол про непокору поліцейським. Ленінський райсуд Владикавказу призначив їй 15 діб адмінарешту.
  • Поки Умерова перебувала в ІТТ, на неї знову склали аналогічний протокол: нібито дівчина відмовилася віддавати свій телефон поліцейським. 27 березня той самий суд знову призначив їй 15 діб арешту. Леніє перевезли до ІТТ міста Беслан.
  • 9 квітня 2023 року на дівчину знову склали протокол за непокору поліцейським. 11 квітня Совєтський райсуд Владикавказу призначив їй 15 діб арешту.
  • 26 квітня 2023 року Совєтський райсуд Владикавказу вкотре визнав Ленію Умерову винною у непокорі співробітникам поліції та призначив їй 15 діб адмінарешту.