Офіс уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, наразі розшукує понад сім тисяч людей – Котенко

Новини
Олег Котенко, Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Фото: Facebook

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Офіс уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин відкрив понад 15 тисяч справ щодо безвісти зниклих. Наразі розшукуються понад сім тисяч людей.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповів уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

«Ми розшукуємо понад сім тисяч людей. Це ті, родичі яких звернулись до Офісу уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Десь 15% з них – цивільні. Решта – звернення рідних військових», – сказав Котенко.

За його словами, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Офіс уповноваженого відкрив понад 15 тисяч справ щодо безвісти зниклих.

«По-перше, до нас звертаються люди, рідні яких знаходяться в полоні. І коли людина звільняється з полону, ми справу закриваємо. Біля півтори тисячі тіл наших загиблих мені вдалося через перемовини, через Женеву, Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) і Росію повернути додому. Після деокупації територій ми також знаходимо тіла наших загиблих та повертаємо їх. Є ще невеликий відсоток, коли до нас люди звертаються, а їхні рідні не зникли – просто з ними довго не було звʼязку», – зазначив уповноважений.

Він підкреслив, що більшість людей, яких розшукує Офіс уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, все ж знаходяться живими.

Як повідомлялось, 2 травня 2023 року в Україні запрацював Єдиний реєстр зниклих безвісти осіб.

Мінреінтеграції опублікувало інструкцію, як родинам зниклих отримати витяг з Єдиного реєстру зниклих безвісти осіб.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.