У квітні Міноборони РФ завербувало на війну в Україні до 10 тисяч в’язнів – розвідка Британії

Новини
ЧВК Вагнер

З початку 2023 року Міністерство оборони РФ активізувало схему вербування російських в’язнів для участі в бойових діях в Україні.

Про це йдеться у розвідувальному огляді Міноборони Британії 11 травня.

Ймовірно, що лише у квітні 2023 року за цією схемою до російського війська залучили до 10 тисяч засуджених.

З літа 2022 року ув’язнені були основним джерелом для проведення операцій в Україні приватною військовою компанією «Вагнера». Однак «вагнерівці», найімовірніше, втратили доступ до російської пенітенціарної системи в лютому 2023 року на тлі загострення публічної ворожнечі з Міністерством оборони Росії.

Кампанія Міноборони Росії з вербування в’язнів є частиною більш широких та інтенсивних зусиль російських військових, спрямованих на збільшення чисельності армії, водночас намагаючись уникнути нової обов’язкової мобілізації. Остання вважається дуже непопулярною серед росіян.

Раніше британська розвідка повідомляла, що у Росії активно вербують трудових мігрантів із Центральної Азії для того, щоб відправити їх на війну в Україну.

Поки власник ЧВК «Вагнер» занурений у вир медійної активності, бойовими діями приватної армії командують люди значно менш відомі. Центр журналістських розслідувань розкаже про деяких з них. 

Читайте також розслідування ЦЖР Командири «Вагнера»: в тіні Прігожина