На травневі свята у Крим приїхало майже учетверо менше людей, ніж до повномасштабного вторгнення Росії в Україну

Новини
Інтер'єр вагону СВ поїзду "Таврія" ТК ГСЕ Фото: grandtrain.ru

На травневі свята, у період з 28 квітня по 9 травня, в окупований Крим залізницею приїхало 54 тисячі осіб, і це на 42 % більше за показник аналогічного періоду 2022 року. Однак це низькі цифри у порівнянні з показниками до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на російські пропагандистські ресурси.

«Всього з 28 квітня по 9 травня 2023 року в Крим було перевезено 54 тис. пасажирів (у бік Кримського півострова — 78 тис. пасажирів). Минулого року — 36 тис. пасажирів у Крим (55 тис. пасажирів у бік Кримського півострова). Приріст до аналогічного періоду минулого року — 42 %«, — розповіли ТАСС у прес-службі залізничного перевізника «Гранд сервіс експрес».

При цьому зростання перевезень компанія пов’язує з тим, що більшість сезонних поїздів цього року були запущені на місяць раніше, ніж минулого.

Мова йде про потяги «Таврія», рух яких був запущений з РФ у Крим 23 грудня 2019 року. У 2020 році ТК «Гранд Сервис Экспресс» потрапила під санкції США і Євросоюзу. Тоді ж санкції були застосовані й щодо її генерального директора Олександра Ганова, колишнього функціонера російського Сбербанку, ексміністра інвестицій та інновацій уряду Московської області РФ.

Примітно, що до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, аеропорт Сімферополя обслуговував утричі більше пасажирів протягом аналогічного періоду. За даними пресслужби аеропорту, у період з 1 по 12 травня 2019 року 134 052 пасажири скористалися послугами летовища. У 2018 році цей показник був нижчим на 4 %, тобто близько 128,6 тисяч людей.

У 2020 році під час пандемії коронавірусу пасажиропотік аеропорту впав у 14 разів і склав до 8765 пасажирів. У 2021 році пресслужба летовища, підконтрольного окупаційній російській владі, відзвітувала про показник у 190 тисяч осіб, які прилетіли в Крим на травневі свята. Від початку так званої «спецоперації» летовище було закрите.

Зараз «Гранд сервіс експрес» очікує пасажиропотік у Крим за курортний сезон на рівні 2,5 млн. пасажирів. Центр журналістських розслідувань розповідав про те, як окупаційна влада готується зустрічати туристів траншеями на пляжах: «Крим-2023: курортний сезон у траншеях».

Нагадаємо:

  • У Криму російські окупанти звели лінію протитанкових укріплень на Ак-Монайському перешийку, який з’єднує Керченський півострів з основною частиною Криму. Загороджувальні залізобетонні піраміди, відомі як «зуби дракона», висотою понад півтора метра встановлені у три ряди.