Великобританія офіційно підтвердила передачу Україні крилатих ракет Storm Shadow: яку зброю проти РФ отримала Україна

Новини
Storm Shadow
Storm Shadow Фото: GARY DAWSON/SHUTTERSTOCK

Велика Британія передала Україні крилатих ракет Storm Shadow авіаційного базування. Цю інформацію офіційно підтвердив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

«Сьогодні я можу підтвердити, що Великобританія дарує Україні ракети Storm Shadow. Україна має право на захист від цього. Росія повинна визнати, що лише її дії призвели до надання таких систем Україні», — сказав міністр у Палаті громад.

Storm Shadow

Королівські військово-повітряні сили Великої Британії озброїли свої Tornado, які вже вийшли з експлуатації, ракетами Storm Shadow, які можна побачити тут на черевній частині літака Фото: CROWN COPYRIGHT

Він підкреслив, що пожертвування цих систем озброєння дає Україні «найкращий шанс захистити себе від безперервної жорстокості РФ, особливо від навмисного нападу на українську цивільну інфраструктуру, що суперечить міжнародному праву».

Головний редактор Цензор.нет Юрій Бутусов публікує карту радіуса дії ракет дальністю 250 та 300 кілометрів.

Storm Shadow

«Чи варто росіянам закривати «на ремонт» Кримський міст після отримання ЗСУ ракет Storm Shadow?», – ставить питання Бутусов.

У Кремлі негативно оцінили повідомлення про поставки Великою Британією Україні далекобійних ракет Storm Shadow, та хочуть «знайти адекватну відповідь».

«Вельми негативно ставляться до поставок Storm Shadow. Це вимагатиме адекватної відповіді і від наших військових, які, природно, з військового погляду ухвалюватимуть відповідні рішення», – заявив прессекретар президента РФ Путіна Дмитро Пєсков.

Storm Shadow – франко-британська крилата ракета авіаційного базування від компанії MBDA, також відома як SCALP. Вона була прийнята на озброєння Королівських Повітряних сил Великої Британії і Повітряних сил Франції в 2003 році.

У конструкції ракети Storm Shadow/SCALP застосовано низку заходів для зниження її радіолокаційної помітності. Ракета має польотну масу до 1300 кг, маса бойової частини – 450 кг. Заявлена дальність пуску складає понад 250 км у експортному варіанті, і до 560 км для армії Франції та Британії. Політ ракети до цілі відбувається на висоті 30-40 м з максимальною швидкістю до 1000 км/год, в залежності від висоти польоту

Як повідомлялось, 18 лютого 2023 року прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції закликав світових лідерів «подвоїти військову підтримку» України та наголосив, що російська війна проти України поставила під сумнів «безпеку і суверенітет кожної нації». Він також заявив, що Велика Британія буде першою країною, яка надасть Україні далекобійну зброю.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.