Передача Україні літаків і далекобійного озброєння від західних партнерів залежатиме від успіху контрнаступу ЗСУ – Ігаль Левін

Новини
Ігаль Левін, військовий аналітик. Фото: investigator.org.ua

Рішення західних партнерів про передачу Україні літаків і ширшої номенклатури далекобійного озброєння залежатиме від результатів контрнаступу українських Збройних Сил.

Про це в ефірі «Питання національної безпеки» заявив військовий аналітик Ігаль Левін.

На його думку, західні партнери підштовхують Україну розпочинати контрнаступ, оскільки передали озброєння на десятки мільярдів доларів і зараз хочуть побачити результат. Від нього залежатимуть подальші рішення щодо військової підтримки України.

«Падаючого підштовхни. У кого виходить – погладь по голові — це західна психологія. Якби Україна не перемогла у битві за Київ, не було б HIMARS. Якби Україна не перемогла у Харківській та Херсонській операціях, не було б танків. Нині настає наступний етап», — вважає експерт.

Він нагадав, що за понад рік повномасштабної війни Сили оборони України продемонстрували, що вміють звільняти свої території. Тож, на його думку, немає жодних підстав вважати, що цього разу не вийде. Крім того, Україна отримала підсилення у вигляді далекобійних ракет Storm Shadow, які змінять хід бойових дій, як свого часу його змінили американські РСЗВ HIMARS.

«Битва за Київ, Харківська, Херсонська, Лиманська операції, визволення острова Зміїний — скрізь Україна здобула успіх. Тому є всі підстави очікувати успіху й від майбутнього контрнаступу», — наголосив Ігаль Левін.

Він також пояснив, що наявність сумнівів чи тривог щодо готовності Сил оборони до контрнаступу є абсолютною нормальною, адже навіть найпотужніші армії ніколи не бувають готовими на всі 100%.

«Є тисяча і один фактор, який не можна передбачити. З цим і пов’язана західна військова думка — постійно підлаштовуватися, імпровізувати, коли командири на всіх ешелонах мають свободу дій», — сказав Ігаль Левін.

11 травня 2023 року міністр оборони Великої Британії Бен Воллес офіційно підтвердив  інформацію західної преси про передачу Україні крилатих ракет Storm Shadow авіаційного базування. У Кремлі відреагували і заявили про свій намір «знайти адекватну відповідь».

Текстову версію бесіди Ігаля Левіна з Валентиною Самар у програмі «Питання національної безпеки» читайте за посиланням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.