Україні вдалося звільнити 109 цивільних осіб з числа тих, кого РФ тримає у заручниках

Новини
Петро Яценко, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Фото: investigator.org.ua

Ситуація зі звільненням цивільних українців є складною, оскільки вони не вважаються військовополоненими.

Про це розповів у коментарі Центру журналістських розслідувань Петро Яценко, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

«Цивільні не вважаються військовополоненими, тому ситуація з ними дуже складна. Це просто звичайні люди, які знаходяться в заручниках в російської сторони. За всіма міжнародними законами, нормами, ці люди мають бути випущені з неволі без жодних умов, без жодних обмінів. Якщо хтось захоче міняти наших цивільних на російських військових, це буде порушення міжнародних норм», — говорить Петро Яценко.

Представник Координаційного штабу пояснює, що українські урядовці піднімають цю проблему на міжнародному рівні, намагаються створити міжнародний тиск на РФ. Петро Яценко говорить, що наразі Україні вдалося звільнити 109 цивільних осіб з російської неволі.

«Якщо в нас є така можливість, то ми таких людей звільняємо з полону. Але знову ж таки… Щоб аналогічним чином чинити, ми мали би росіян десь хапати і утримувати в заручниках. Звісно, на це ми не можемо піти», — каже Яценко.

Крім того, що Росія бере у заручники цивільних українців, російські агенти намагаються знайти важелі впливу на родини військовополонених захисників.

У програмі «Питання національної безпеки» від 11 травня 2023 року говорили про це на прикладі telegram-каналу Антона Шевцова — сепаратиста із Севастополя, колишнього начальника поліції у Вінницькій області, підозрюваного у державній зраді.

Нагадаємо: