Таємні тюрми ФСБ в Криму і на півдні ІІ Кому дістались заводи нардепа Пономарьова у Бердянську

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 15 березня 2023 року.

Сьогодні в програмі – два розслідування ЦЖР.

Про СІЗО №2 в окупованому Сімферополі – цій своєрідній тюрмі ФСБ, де незаконно утримують і піддаються тортурам українські громадяни та проукраїнські іноземці, яких правозахисники визнають політичними в’язнями.

Сьогоднішнє розслідування не тільки про нових бранців Кремля, як це було і в минулих матеріалах ЦЖР, ми назвемо імена керівників цього слідчого ізолятора, які несуть відповідальність за злочини, які там вчиняються стосовно незаконно ув’язнених. Як з’ясувалось, ці тюремники – росіяни і українці-зрадники – і досі не є фігурантами кримінальних проваджень і санкційних списків, тож сподіваємось, це буде виправлено. Подробиці розповідає Микита Панасенко.

***

Крім цієї таємної тюрми на півдні є й інші місця незаконного утримання цивільних і військовополонених. Про один із них – на території Арабатської стрілки Херсонської області журналістам Медійній ініціативи прав людини розповів колишній бранець Кремля, якого в матеріалі названо Євгеном. Його тримали в обох СІЗО Сімферополя, а потім відправили на Арабатську стрілку, де взимку в літніх будиночках бази відпочинку в нелюдських умовах і з постійними побиттями і майже без їжі утримували десятки людей. Наші кореспонденти з’ясували, що ця таємна тюрма на Арабатці існує і досі.

Скільки таких таємних тюрем на окупованих територіях півдня і Криму та скільки українців там утримують – сьогодні ніхто не знає напевне. Ці злочини продовжують документувати правозахисники і журналісти. Подробиці про це ЦЖР розповіла Анастасія Пантєлєєва – документаторка Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ).

***

Друге розслідування – розвідка про викрадені окупантами і оформлені в російській юрисдикції відомі підприємства окупованого Бердянська із так званої орбіти Олександра Пономарьова.

Окупанти віджали ці заводи попри те, що народний депутат Пономарьов був у фракції проросійської і вже забороненої ОПЗЖ, а наші колеги зі Схем знайшли в базах його російський паспорт. Відеоблог Сергія Старушка.