Не тільки Керченський міст: для крилатих ракет Storm Shadow в Криму є ще одна ціль

Новини
«Обʼєкт 100», БРК «Утес» 15-ї берегової ракетної бригади ЗС РФ, оснащений ракетами 3М44 «Прогресс» під Севастополем Фото: wikipedia.org

Після того як Велика Британія офіційно передала Україні Storm Shadow, в соцмережах уже почався своєрідний відлік, коли ж такі крилаті ракети нарешті знесуть Керченський міст окупантів. Не тільки військове, а й символічне значення для росіян також унікальний 50-річний «Объект-100» – по суті підземний береговий ракетний комплекс. Про нього йшлося в матеріалі ЦЖР Євгенія Лешана Тут може бути «бавовна»: Севастополь. Гори і море.

Про це пише військовий портал Defense Express.

Цей комплекс має офіційну назву «Утес», був збудований ще за радянських часів біля Балаклави у 1960-х роках, а перші бойові стрільби провів у 1971 році. Аналогічний комплекс росіяни мали ще на острові Кильдин у Баренцевому морі, але зараз він закинутий. А «Объект-100» біля Балаклави рашисти повернули в стрій у 2016 році після початку тимчасової окупації Криму.

Цей комплекс оснащений надзвуковими крилатими ракетами П-35, вони ж 3М44 «Прогрес», що мають швидкість польоту до 1250 км/год, дальність стрільби – до 250 км із ймовірним відхиленням від цілі порядка 0,5 км – 1,5 км, стартова маса – 4,2 тонни, зокрема БЧ – 1000 кг. Такі ракети створювались в першу чергу для озброєння ракетних крейсерів та підводних човнів, але через свої чисельні недоліки доволі швидко «були списані на берег».

Як пише видання, пропагандисти Кремля неоднократно заявляли про плани переозброїти «Утес» на новітні ракети «Оникс» чи навіть «Циркон», по факту про реалізацію таких планів нічого не відомо.

«Ракету П-35 також складно назвати «новітньою». Тому, схоже, що саме через це російські окупанти в Криму комплекс «Утес» використовували переважно для навчальних цілей, для тренувань засобів на кораблях Чорноморського флоту РФ. Хоча як бачимо на прикладі «Москви», знищеної лише двома ракетами «Нептун», такий «вишкіл» окупантам точно не пішов на користь.

Пускові установки та інші елементи «Объект-100» споруджені під землею. Радянський Союз передбачав, що це начебто захистить комплекс у випадку ядерного удару, але з появою сучасного високоточного озброєння така концепція як мінімум морально застаріла.

Цілком можливо, що Сили оборони України матимуть й практичну нагоду довести застарілість концепції рашистського «Объект-100» і знищити його. Особливо якщо пригадати те, що Storm Shadow створювалась спеціально для знищення укріплених об’єктів ворога. А у 2021 році Королівські ВПС Великої Британії успішно використали такі КР для «утилізації» об’єктів ІДІЛу в Іраку, розміщених взагалі в печерах», – пише видання.

Центр журналістських розслідувань публікує серію матеріалів Тут може бути «бавовна» про російські об’єкти в окупованому Криму, які є потенційними легальними військовими цілями для ЗСУ. Вони адресовані цивільному населенню – громадянам України у Автономній Республіці Крим і Севастополі, аби вони могли убезпечити себе і триматись від них подалі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter