Герою публікацій ЦЖР Сергію Змієвському, гауляйтеру села Раківка на Херсонщині, повідомили про підозру в колабораційній діяльності

Новини
Сергій Змієвський
Сергій Змієвський

Бериславська окружна прокуратура Херсонської області повідомила про підозру в колабораційній діяльності 63-річному Сергію Змієвському, гауляйтеру звільненого в листопаді 2022 року села Раківка Бериславської територіальної громади. Щоправда, він встиг побути призначенцем окупантів недовго: ще в липні минулого року він втік до Криму, злякавшись нищівних ударів ЗСУ по загарбниках. Зараз він проживає в Краснодарському краї РФ.

Повідомлення про підозру оприлюднене на сайті Офісу генпрокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Сергій Змієвський у перший же місяць окупації, в березні 2022 року, добровільно погодився очолити незаконно створену російськими загарбниками «Раківську сільську раду військово-цивільної адміністрації Бериславського адміністративного району Херсонської області». За скоєний злочин йому заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Санкція статті передбачає покарання позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Як повідомляв ЦЖР, Сергій Змієвський був депутатом колишньої Раківської сільради, членом Прогресивної соціалістичної партії України, колись працював у міліції, а нині є пенсіонером і ветераном органів внутрішніх справ. Він завжди мав проросійські погляди і мав доволі популярний як для Херсонщини YouTube-канал, в якому розповідав про своїх бджіл, поїздки на море і по області. 

Наприкінці липня 2022 року Сергій Змієвський втік із Раківки. Сталося це після того як 19 липня ЗСУ розбили базу російських окупаційних військ, яку вони розмістили в сільській школі та інших місцевих будівлях. Тоді ж сталися «прильоти» по казармі росіян у будівлі дитсадка сусіднього села Урожайне, а також по їхніх базах на території Новорайської територіальної громади з численними жертвами серед окупантів. 

Після своєї втечі Сергій Змієвський спочатку перебував в окупованому Криму, а згодом перебрався до Краснодарського краю РФ. Там він продовжує знімати свої відеосюжети про рослинний світ Кубані, ціни на яблука і святкування російського «дня побєди». 

15 квітня Змієвський розповів у своєму YouTube-каналі про смерть Любові Литвиної, депутатки Бериславської районної ради кількох скликань, колишньої сільської голові Раківки і матері генерала міліції у відставці, зрадника Валерія Літвіна

«Валера Літвін жив завжди для людей і нормальна людина ніколи не повірить, що він, як і я, зрадник. Я, як і Валера, любимо мир. Але коли почались обшуки, серце його матері не витримало. Я з нею часто розмовляв до останнього, тому добре про це знаю», – озвучив свою версію смерті Любові Литвиної колаборант Сергій Змієвський.

Як писав ЦЖР, Національна поліція України 12 травня повідомила про підозру в пособництві державі-агресору 44-річному лікарю-гінекологу Роману Полтавцю. Він очолив захоплену окупантами лікарню в смт Горностаївка Каховського району на Херсонщині і заробив на дванадцять років позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter