Ще одна окупаційна «суддя» з Криму заочно отримала 12 років позбавлення волі за держзраду

Новини
Нижнегорский суд

В Україні суд заочно засудив до 12 років позбавлення волі ще одну кримську «суддя». Її визнано винною у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України). За інформацією Центру журналістських розслідувань, це Белякова Вікторія Миколаївна.

Як повідомляє прокуратура АРК та міста Севастополя, доведено, що у 2014 році засуджена зрадила присязі та перейшла працювати до окупантів.

«При «новій владі» вона зайняла посаду заступника голови незаконно створеного Нижньогірського районного суду Республіки Крим. Своїми діями та рішеннями зрадниця допомогла іноземній державі у переході української судової системи, що діяла в Криму, на відправлення правосуддя за законодавством РФ. Також вона спряла ставленню незаконно створених окупаційних судових органів на півострова», – йдеться в повідомленні.

В прокуратурі нагадали, що загалом за публічного обвинувачення прокуратури автономії засуджено 20 кримських держзрадників, поки заочно. Ще 328 обвинувальних актів щодо вчинення аналогічного злочину знаходиться на розгляді у судах.

В Україні суд ухвалив перший вирок за депортацію цивільного населення з окупованого Криму. Голову так званого «Армянського міського суду Республіки Крим» Ларису Лихачову, яка після окупації перейшла на службу до Росії і винесла незаконне рішення про видворення громадянина України з території півострова, засуджено до 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.
  • У вересні 2020 року прокуратура АР Крим та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишньої судді Апеляційного суду АР Крим за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада). Мова йде про Аллу Пономаренко, яка нині є «суддею Верховного суду Криму».
  • На початку листопада 2020 року прокуратура АРК та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього судді Київського райсуду Сімферополя Дениса Діденка, який після окупації Криму перейшов на службу до Росії та причетний до переслідування заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза у так званій «справі 26 лютого».