Окупанти залишили без води Приморськ і частину Бердянська через «підготовку» до контрнаступу ЗСУ

Новини
Південний груповий водовід перетинає річку Тащенак біля селища Нове, 2011 рік. Фото Ліпунова Г.А.

В очікуванні контрнаступальної операції Збройних Сил України, одним із напрямків якої може бути південь, російські загарбники вдаються до найрізноманітніших способів організації оборони своїх рубежів. Вірогідно, що окупанти заливають поля водою з найбільшого водогону Європи, аби ускладнити прохідність для важкої техніки ЗСУ.

Про це повідомляє кореспондент Центр журналістських розслідувань.

Окупований  Приморськ на півдні Запорізької області вже кілька днів має серйозні проблеми з водопостачанням. Це підтверджує і окупаційна адміністрація міста, яка наразі розвозить технічну воду по місту за графіком. За інформацією пропагандистів, водопостачання Приморська обмежене з 24 квітня у зв’язку із ремонтними роботами на Південному груповому водоводі.

Цю штучну водну артерію з Каховського магістрального каналу до Бердянська будували з 1988 по 2004 рік. Протяжність водоводу – 176 км і він є найдовшим у Європі. 

Як повідомляє кореспондент ЦЖР, наразі без централізованого водопостачання опинились  не тільки мешканці Приморська, а і західні околиці Бердянська – мікрорайони РТС та АКЗ, прилеглі до них дачні кооперативи та селище Азовське.

За словами мешканців Бердянська,  дефіцит води створений окупантами штучно. У місті вважають, що росіяни використовують воду, аби заболотити навколишні поля для ускладнення  руху української важкої техніки під час контрнаступу. 

З огляду на новини з окупованої Херсонщини щодо підтоплення лівобережжя, така версія використання загарбниками Південного групового водоводу виглядає досить реалістичною.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter