Пленум Верховного Суду висловив недовіру й достроково припинив повноваження голови Суду Князєва

Новини
Ексголова Верховного Суду Всеволод Князєв Фото: sud.ua

Судді Верховного Суду на пленумі 16 травня висловили недовіру й достроково припинили повноваження голови Верховного Суду Всеволода Князєва у зв’язку зі встановленими фактами корупції.

За таке рішення проголосували 140 із 142 суддів, присутніх на пленумі, засідання якого транслювалось на Youtub-сторінці Верховного Суду.

Рішення ухвалювали шляхом таємного голосування щодо дострокового припинення повноважень голови Верховного Суду внаслідок висловлення недовіри.

Пленум Верховного Суду затвердив результати голосування відповідною постановою. Згідно із законом України «Про судоустрій та статус суддів», голову Верховного Суду та його заступника обирає на посаду та звільняє з неї Пленум Верховного Суду.

Висловлення недовіри голови Верховного Суду не позбавляє його повноважень судді ВС.

У зв’язку з тим, що Князєв півтора роки не мав заступника, адміністративні повноваження голови Верховного Суду виконуватиме суддя з найбільшим стажем роботи суддею в цьому органі – Дмитро Луспеник.

Нагадаємо:

  • 15 травня 2023 року НАБУ і САП викрили масштабну корупцію у Верховному Суді – схему одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями. На хабарі у майже 3 млн доларів був затриманий голова суду Всеволод Князєв.
  • Підозру затриманому голові Верховного Суду Всеволоду Князєву та ще одному фігуранту, яких викрили на корупції, планують повідомити упродовж 24 годин. Судді отримали кошти за ухвалення рішення на користь власника групи «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго.