Здатність ППО України збивати «Кинджали» стала для Росії несподіванкою – розвідка Британії

Новини
ЗРК Patriot ЗС України Фото: facebook.com/kpszsu

За даними британської розвідки, здатність української протиповітряної оборони збивати аеробалістичні ракети «Кинджал», які президент РФ Володимир Путін називав невразливими, стала для Росії несподіванкою.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, за останній тиждень повітряна битва над російсько-українським кордоном посилилася. Лише 13 травня два сучасні бойові літаки та два вертольоти Повітряно-космічних сил (ПКС) Росії, ймовірно, були збиті над Брянською областю та зазнали катастрофи.

«3 травня 2023 року Україна вперше в історії збила балістичну ракету повітряного базування KILLJOY («Кинджал» за кваліфікацією НАТО – ред.). Згодом Росія віддала перевагу спробам нейтралізувати вдосконалений потенціал протиповітряної оборони України, але в процесі, ймовірно, втратила ще кілька KILLJOY», – йдеться у повідомленні.

Як вказує британська розвідка, зростаюча повітряна загроза над прикордонним регіоном Росії буде викликати виняткову стурбованість ПКС, оскільки вони використовують цей район для нанесення ударів з повітря у війні проти України.

«Очевидна вразливість KILLJOY, ймовірно, є сюрпризом і збентеженням для Росії: президент Росії Володимир Путін рекламував систему як невразливу», – йдеться в огляді.

Як повідомлялось, сили та засоби ППО знищили всі шість аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал», дев’ять крилатих ракет «Калібр» та три ракети наземного базування, якими війська РФ вночі 16 травня атакували Україну. Також були збиті всі ударні дрони типу Shahed-136/131.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter