В Україні і світі вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Новини
18 мая

В Україні та світі 18 травня вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров нагадав, що в планах Москви – чергова спроба знищити цілий народ.

«18 травня – в Українській державі та в багатьох країнах світу, де проживають кримські татари, проводяться меморіальні заходи, присвячені Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Непокаране зло має властивість повертатися ще страшнішими злочинами. Ця аксіома підтверджується жахливими злочинами російської воєнної агресії, що розпочалася військовим захопленням і окупацією Криму у лютому – березні 2014 року та продовжується повномасштабним вторгненням російських військ на материкову частину України, що здійснюється з 24 лютого 2022 року.

Зловісні плани Москви мають на меті знищити незалежну Українську державу, стерти з землі український та кримськотатарський народи.

Наша пам’ять та повага до жертв геноциду кримськотатарського народу, наша підтримка Збройних Сил України, наша рішучість завершити російсько-українську війну, яка триває десятий рік, перемогою України та покаранням росії, яка є державою – терористом, мають стати гарантіями неповторення злочинів, що були скоєні та продовжують вчинятися проти українського та кримськотатарського народів.

Ми живемо у світі, в якому добро постійно бореться зі злом, світло розсіює темряву, катастрофи, якими є Голокост, Голодомор, Sürgün, випробовують цілі народи та людську цивілізацію.

У незалежній Україні щороку третього четверга травня відмічають День вишиванки.

Вишиванка – одяг вільних людей. Вона ще з давніх-давен супроводжувала український народ і є для українців символом нескореності і того, що вони є гордими та вільними людьми.

Закликаю всіх громадян України у всіх своїх діях, висловлюваннях, поведінці демонструвати волю до збереження української та кримськотатарської ідентичностей, досягнення перемоги над російським агресором та відновлення територіальної цілісності України, проявляти шанобливе ставлення до пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу», – написав Чубаров.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після окупації півострова росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили. Не проводяться жалобні мітинги і в населенних пунктах півострова.