Марині Гуменюк, колишній гауляйтерці Великої Олександрівки на Херсонщині, СБУ повідомила про підозру в колабораційній діяльності

Новини
Марина Гуменюк, колаборантка
Марина Гуменюк, колаборантка

38-річна Марина Гуменюк, колишня гауляйтерка смт Велика Олександрівка Бериславського району на Херсонщині, отримала підозру в колабораційній діяльності. За цей злочин їй світить від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Про це йдеться в тексті підозри, повідомленій Марині Гуменюк Службою безпеки України, передає Центр журналістських розслідувань.

Як встановили слідчі, Марина Гуменюк у серпні 2022 року добровільно погодилась працювати «виконуючою обов’язки голови смт Велика Олександрівка». На цій посаді вона виконувала організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, покладені на неї російськими окупантами.

За скоєний злочин їй світить позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років – за ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Марина Гуменюк була гауляйтеркою Великої Олександрівки недовго. Як повідомляв ЦЖР, після неї на цю посаду окупанти призначили судового виконавця з Челябінська Сєрґєя Поволоцкого. Попри повне звільнення цієї громади 11 листопада 2022 року, він досі продовжує виконувати свої «обов’язки» і час від часу проводить виїзні прийоми для мешканців Великої Олександрівки, які переїхали до російської Анапи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter