Прикордонника з Генічеська Олександра Годеса, який перейшов працювати на ворога поліцаєм, підозрюють в дезертирстві і колабораціонізмі

Новини
Едуард Годес - ліворуч
Едуард Годес - ліворуч

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в дезертирстві і колабораціонізмі 25-річному молодшому сержанту Олександру Годесу, українському військовослужбовцю-контрактнику, інспектору прикордонної служби відділу прикордонної служби «Чонгар» 79 прикордонного загону Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України. Він перейшов на бік ворога і нині працює «т. в. о. чергового офіцера чергової частини відділу поліції» в окупованому Генічеську Херсонської області. На бік ворога також перейшли його батько і рідний дядько.

Про це йдеться в тексті підозри, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі ДБР встановили, що Олександр Годес проходив військову службу за контрактом на посаді інспектора прикордонної служби відділу прикордонної служби «Чонгар». У день повномасштабного вторгнення РФ в Україну він за наказом командування здійснював передислокацію до першого рубіжу оборони за маршрутом Чонгар – Салькове Генічеського району та в подальшому до місця служби в Запоріжжі. Однак 24 лютого 2022 року близько 12:00 дня Олександр Годес розвернув свій автомобіль «ВАЗ 21099» з траси Херсон – Мелітополь у бік смт Іванівка Генічеського району з метою назавжди ухилитись від військової служби.

«З 24 лютого 2022 року по теперішній час молодший сержант Олександр Годес без поважних причин обов’язки військової служби не виконує, перебуває на тимчасово окупованій території, проводить час на власний розсуд та безпідставно не прибуває до військової частини», – вказано в тексті підозри.

В тимчасово окупованому Генічеську перейшов на бік ворога і отримав посаду «т. в. о. чергового офіцера чергової частини відділу поліції». За скоєний злочин Олександру Годесу повідомлено про підозру в дезертирстві та колабораційній діяльності – за ч. 7 ст. 111-1 і ч. 4 ст. 408 КК України. За скоєний злочин йому світить позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

Крім Олександра Годеса на бік ворога перейшов його батько Едуард Годес і рідний дядько Віктор Годес. Годес Едуард Володимирович, 14 червня 1969 р. н., на початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну був директором Генічеської районної ДЮСШ, депутатом Генічеської міської ради від «ОПЗЖ», суддею міжнародної категорії з боксу. Він є одним із активних організаторів пропагандистських навколоспортивних заходів російських загарбників. 

Годес Віктор Володимирович, 9 травня 1963 р. н., є директором ТОВ «Спортивний клуб «Генічеськ», співвласником якого є його брат Едуард. Цей клуб незаконно вже зареєстрований в російському реєстрі юридичних осіб.

Як писав ЦЖР, Державне бюро розслідувань повідомило про підозру в дезертирстві і державній зраді майстер-сержанту Сергію Воронюку, військовослужбовцю-контрактнику, інспектору прикордонної служби відділу прикордонної служби «Чонгар» 79 прикордонного загону Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України. Він перейшов на бік ворога і нині працює «дільничним уповноваженим відділу поліції» в окупованому Генічеську Херсонської області. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter