Грузія видала дозвіл на польоти російській авіакомпанії Red Wings, яка літала в окупований Крим

Новини
Red Wings

Агентство цивільної авіації Грузії видало дозвіл на польоти російській авіакомпанії Red Wings.

В агентстві повідомили, що російська компанія з 2 червня буде тричі на тиждень здійснювати  рейси Сочі-Тбілісі та  Москва-Кутаїсі.

Грузинський регулятор наголошує, що Red Wings немає у в чорному списку Євросоюзу. Натомість Україна запровадила обмежувальні заходи проти російської авіакомпанії у 2021 році. Літаки компанії частково заарештовані судами України через польоти на територію тимчасово окупованого Криму.

У рамках кримінального провадження оголошено про підозру пілоту авіакомпанії Red Wings, який має російське громадянство та посвідку на тимчасове проживання в Україні. У період з 4 січня по 15 жовтня 2019 року пілот здійснив щонайменше 62 перельоти з території Російської Федерації до тимчасово окупованого Криму. У лютому 2020 року Херсонський міський суд дозволив затримання підозрюваного з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 14 серпня дозвіл був продовжений до 14 лютого 2021 року. Згідно відомостей Держприкордонслужби України, чоловік 12 грудня 2019 року покинув територію України через пункт пропуску «Конотоп».

Детальніше читайте в матеріалі: Літаки та компанії: В Україні суд заочно арештував 65 російських повітряних суден, що літали в окупований Крим

Нагадаємо:

  • Після анексії Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.