Підвищення пенсій в Україні з 1 червня: кому перерахують виплати

Новини
пенсий Ощадбанка
Фото: ПФУ

Незважаючи на воєнний стан, в Україні у березні було проведено масштабну індексацію пенсій, яка торкнулася понад 10 млн українців. Мінімальна доплата склала 100 грн, а максимальна – 1500 грн. Стало відомо, хто з 1 червня отримає збільшення до пенсії.

Про це пише видання «На пенсії».

На 1 червня не заплановано підвищення пенсій, але саме з червня почнуть отримувати підвищені суми виплат пенсіонери, які працюють, яким перерахунок проводиться у квітні. Але через терміни подання звітності сам перерахунок фактично проводиться у травні. Тому з 1 червня пенсіонери, які працюють отримають відразу доплати за три місяці – квітень, травень і червень.

Суми підвищення різні та залежать від стажу, зарплати та розміру пенсії.

За даними Мінсоцполітики, на сьогодні в Україні продовжують працювати 2,7 млн пенсіонерів, але підвищені пенсії отримають лише близько 600 тисяч осіб.

Пенсії перерахують:

– пенсіонерам, які працюють та станом на 1 березня отримали право на перерахунок, отримавши 24 місяці стажу;
– пенсіонерам, з моменту призначення пенсії яких або попереднього перерахунку минуло 2 роки.

Тобто якщо пенсіонер продовжує працювати, але отримав перерахунок минулого року, у 2023 році його вже не отримає.

Водночас у 2023 році зі старими пенсіями залишаться кілька категорій громадян:

– працюючі пенсіонери, які мають недостатній, низький страховий стаж, а розрахований розмір пенсій – до 2,1 тис. грн;
– екс-працівники прокуратури;
– пенсіонери, які мають вищу пенсію від максимальної за розрахунком – 20,93 тис. грн;
– громадяни, які отримують щомісячне довічне грошове утримання (зокрема, судді).

Нагадаємо:

  • З 1 березня в Україні провели індексацію пенсій для майже усіх категорій її отримувачів. Умови перерахунку відрізняються залежно від виду та дати призначеної особам пенсії. Для півмільйона одержувачів пенсій, яким вони були призначені у 2020 — 2022 роках, виплати не індексували.
  • У травні 600 тисяч пенсіонерів в Україні отримають підвищені пенсійні виплати – це стосується українців, які вийшли на пенсію за віком, але продовжують працювати й отримувати страховий стаж. Розмір пенсії буде збільшено, якщо останній раз перерахунок проводився два роки тому або раніше, тобто стаж збільшився як мінімум на 24 місяці.
  • В червні українцям перерахують пенсії. На доплату у розмірі 1000 грн можуть претендувати українці, які на даний момент отримують пенсію у розмірі 5842 грн. та при виході на заслужений відпочинок мали 35 років стажу.