У РФ пригрозили США через можливі удари України по Криму, в Офісі президента нагадали, що це українська терітория

Новини
«Зуби дракона» на Ак-Монайському перешийку в окупованому Криму, березень 2023 року Фото: RFE/RL

Посол Росії у США Анатолій Антонов заявив, що Москва розглядатиме удари України по окупованому Криму як напад на територію РФ.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відповів йому, що звільнення Криму будь-якими засобами – єдиний спосіб зупинити російську агресію та «повернути світ до міжнародного права».

21 травня в інтерв’ю CNN помічник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив: «Ми сказали, що не дозволимо Україні використовувати зброю американського виробництва для завдання ударів по Росії. І ми вважаємо, що Крим — це Україна», — сказав він.

Після цього була поширена російськими пропагандистами заява посла РФ, в якій він сказав, що «удари по цій території розглядаються нами як напад на будь-який інший суб’єкт Російської Федерації». «Важливо, щоб Сполучені Штати повністю усвідомлювали відповідні заходи з боку Росії», – сказав Антонов.

Крим – безперечна та невід’ємна частина України, нагадав росіянину Подоляк.

«Звільнення Криму будь-якою військовою силою та засобами — єдиний раціональний спосіб зупинити російську агресію та повернути світ до міжнародного права. Це прямий обов’язок та необхідність для України сьогодні…», – написав радник голови ОП.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.