Печерський суд призупинив розгляд справи про державну зраду Чорнобука

Новини
Валерий Чорнобук

Колишній голова Апеляційного суду Криму Валерій Чорнобук, обвинувачений у державній зраді, якимось чином зміг мобілізуватися до Збройних Сил України у Дніпрі. Цю обставину він використав для зупинення судового розгляду своєї справи.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань у програмі Питання національної безпеки з Валентиною Самар.

«На минулому судовому засіданні, 16 травня, сторона захисту заявила клопотання про зупинення судового провадження у зв’язку з призовом обвинуваченого на військову службу. Печерський суд задовольнив це клопотання, розгляд призупинено. Була відповідна довідка з Центру комплектації, що він мобілізований, однак жодних деталей сторона захисту не надавала», — розповіла прессекретарка прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Катерина Діденко.

Джерела Центру журналістських розслідувань говорять, що Валерій Чорнобук служить юристом у Амур-Нижньодніпровському військоматі.

Читайте також: Обвинувачений у держзраді Чорнобук мобілізувався до ЗСУ

За даними з розкладу судових засідань, у 2022 році суд тільки один раз збирався на розгляд справи Чорнобука, це було 22 грудня. Наступне засідання було заплановане на 16 лютого 2023 року. Після цього справа взагалі зникла з розкладу.

Відповідно до статті 335 Кримінального процесуального кодексу України, перебування обвинуваченого на військовій службі є однією з поважних причин, щоб зупинити кримінальне провадження. Для цього адвокату потрібно подати відповідне клопотання з довідкою або витягом з наказу військової частини.

Чорнобук скористався можливістю, яку надає закон. Однак зупиняти розгляд справи з причини мобілізації закон суддю не зобов’язує. Суд має оцінювати такі обставини: де саме перебуває цей мобілізований, який цей рід військ, чи виконує він бойові завдання, яка його посада і взагалі чим він займається. Не в окопі — значить можна розглядати справу далі. Про це говорить суддя Вищого антикорупційного суду Тетяна Гавриленко.

За бажання особисто брати участь у засіданнях, юрист військомату Чорнобук міг би скористатися відеозв’язком. Адже він не сидить в окопі на нулі і не стоїть в караулі. А сидить в кабінеті у тилу. Але суддя Віта Бортницька вирішила інакше і розгляд справи про державну зраду ексголови Апеляційного суду АР Крим затягнеться тепер до самого кінця війни.

Нагадаємо:

  • Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину Чорнобук розповідав про сприяння переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ. У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонської. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка був призначений на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • 7 вересня 2016 року Вища рада юстиції внесла подання до Верховної Ради України про звільнення Чорнобука з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з порушенням присяги судді. 29 вересня 2016 року Верховна Рада звільнила Чорнобука із посади судді. Але голосування було проведене з порушенням регламенту, тож згодом Верховний Суд постанову парламенту скасував.
  • 19 вересня 2019 року Вища рада правосуддя повторно звільнила Валерія Чорнобука з посади судді.
  • 17 жовтня 2019 року прокуратура АР Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо Чорнобука за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).
  • 1 жовтня 2020 року Верховний суд відмовився визнавати протиправним звільнення Валерія Чорнобука з посади судді.