Що робити, якщо військові РФ захопили ваше житло? Правозахисниця Дар’я Свиридова дала поради

Новини
войска РФ Свиридова

Масова експропріація приватних осель на тимчасово захоплених територіях, яку проводять російські окупанти, має всі ознаки воєнного злочину. Постраждалим необхідно документувати злочин, аби у майбутньому розраховувати на компенсацію.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» заявила Дар’я Свиридова, правозахисниця, експертка коаліції «Україна. П’ята ранку».

По-перше, необхідно зберегти документи, які підтверджують факт власності або користування майном. По-друге, всіма можливими способами зафіксувати факт вилучення.

«В залежності від ситуації це може бути підтверджено різними документами, публічними свідченнями окупаційної влади, фото, відео, свідченнями сусідів, родичів, інших свідків або інших постраждалих», — пояснила правозахисниця.

Третій обов’язковий крок — звернення до правоохоронних органів України. Необхідно повідомити їм про злочин і зафіксувати свій статус потерпілої особи у відповідному кримінальному провадженні. Це можна зробити особисто і навіть онлайн.

«Наприклад, кримська прокуратура приймає повідомлення онлайн, навіть анонімні повідомлення. Я думаю, що цю практику переймають інші правоохоронні органи, які тепер вимушені працювати в екзилі», — повідомила Дар’я Свиридова.

Також постраждали можуть звертатися по допомогу до коаліції «Україна. П’ята ранку» або інших правозахисних організації. Вони допоможуть задокументувати злочин.

«Це робота в довгу, але я вважаю, що всі наші громадяни, які втратили майно або бізнес, мають зробити все, щоб рано чи пізно отримати компенсації за рахунок активів Російської Федерації», — заявила Дар’я Свиридова. 

Центр журналістських розслідувань створив і продовжує доповнювати інтерактивну карту з містами та селищами Запорізької області, які російська окупаційна армія перетворює на свої опорні пункти.

Наразі ми виявили близько 100 населених пунктів, приватні будинки в яких частково або і повністю заселені військовими РФ. Окупанти розквартировуються у тимчасово залишених власниками оселях, щоб використовувати житлову забудову як оборонні фортифікаційні пункти.

Як такі дії кваліфікуються з точки зору Міжнародного гуманітарного права і що робити людям, чиї будинки та інше майно реквізували російські військові? Інтерв’ю Дар’ї Свиридової, відомої правозахисниці, експертки коаліції «Україна. П’ята ранку», в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.