У яких запорізьких селах сховалися російські окупанти (мапа)

Новини

Російська окупаційна армія займає житлові будинки українців в містах і селах Запорізької області. Центр журналістських розслідувань виявив більш ніж 70 населених пунктів, які частково або і повністю заселені військовим РФ чи стануть такими найближчим часом.

ЦЖР розпочав створення інтерактивної карти з містами та селищами Запорізької області, які російська окупаційна армія перетворює на свої опорні пункти.

Перші повідомлення про те, що російські військові почали масово заселятися в порожні квартири в Мелітополі,  власники яких виїхали на вільну територію України, з’явилися ще в березні 2023 року. 

При цьому окупаційна адміністрація Запорізької області на чолі з гауляйтером Євгеном Балицьким забезпечує свавільне вилучення цього майна із власності наших громадян. 

Тільки за першу декаду того місяця близько півсотні приватних квартир, розташованих в різних частинах міста, внесено окупантами в перелік об’єктів так званого «безхазяйного майна». Таким загарбники визнають будь-яке майно, чиї власники не надали особисто в окупаційну «адміністрацію» документи на право власності на нього, навіть якщо вони наразі відсутні, бо, наприклад, виїхали на підконтрольну Україні територію.

У травні в списках «націоналізованого майна» почали з’являтись приватні житлові будинки у селах області. Зокрема, в селах Радивонівка та Шелюги, що знаходяться поруч з полігонами, які окупанти влаштували на березі Молочного лиману. 

Проаналізувавши документи окупаційного «министерства имущественных и земельных отношений Запорожской ВГА», Центр журналістських розслідувань отримав перелік з більш ніж 70 населених пунктів Запорізької області, які, ймовірно, масово заселятимуться російськими військовими. 

Є приклади, коли під «націоналізацію» потрапили всі будинки у селі. Приміром, село Коза Бердянського району до 24 лютого 2022 року мало населення близько 45 осіб, які проживали в 15 домоволодіннях. Наразі окупаціною адміністрацією визнано безхазяйними і «націоналізовано» усі будинки.

Село Коза Бердянського району знаходиться на лівому березі річки Обитічна. Скріншот з Google Maps

Візуалізація отриманих даних на Google Maps допомогла дійти висновку, що населені пункти для розміщення російських військових обиралися не навмання. Вони розташовані там, де окупанти не встигли побудувати фортифікаційні споруди і, можливо, у такий спосіб закривають прогалини і створюють ще одну лінію оборони із житлової забудови.

За останніми даними ГУР МО України, у Запорізькій і Херсонській областях зараз зосереджено орієнтовно 152 тисячі особового складу ворожих військ, які ведуть посилену підготовку до оборони.

Як повідомляв представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк, так звану «евакуацію» з окупованих територій Півдня України росіяни використовують як ширму для проведення контррозвідувальних та фільтраційних заходів.

Повідомлення про те, що російські окупаційні війська займають порожні будинки в містах і селах, продовжують надходити майже щодня. Центр журналістських розслідувань продовжує збирати і аналізувати отримані дані, а створена інтерактивна карта буде доповнюватися.

Подробиці створення інтерактивної карти з містами та селищами Запорізької області, які російська окупаційна армія перетворює на свої опорні пункти, кореспондент ЦЖР Сергій Старушко розповів у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар 17 травня 2023 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter