З 1 червня в Україні проведуть нову індексацію пенсій для працюючих пенсіонерів

Новини
пенсий

З 1 червня в Україні проведуть нову індексацію пенсій для працюючих пенсіонерів.

Близько 600 тисяч пенсіонерів отримають надбавку до пенсії.

Індексація стосуватиметься громадян, які після призначення пенсії або попереднього перерахунку відпрацювали 24 місяці, або тих, у кого від попереднього перерахунку або призначення пенсії минуло не менше двох років.

Розмір підвищення виплат індивідуальний і залежить від робочого стажу та зарплати. При цьому додаткові виплати до пенсії у червні пенсіонери отримають одразу за три місяці: квітень, травень та червень. Справа в тому, що перерахунок був призначений ще у квітні, але Пенсійний фонд отримав потрібні для призначення доплат дані лише у травні.

2023 року в Україні передбачили поетапну індексацію та перерахунок виплат пенсії: тим, кому виповнилося 80 років і більше, продовжать отримувати доплату до пенсії.

  • Із 1 червня частини пенсіонерів в Україні збільшать пенсії. Дехто може отримати доплату 1000 грн. Йдеться про працюючих пенсіонерів, які отримали два роки додаткового стажу. Як повідомили у Пенсійному фонді (ПФУ), це пенсіонери, які мають 5842 грн. пенсії, а при виході на заслужений відпочинок вони напрацювали 35 років стажу.
  • В червні українцям перерахують пенсії. На доплату у розмірі 1000 грн можуть претендувати українці, які на даний момент отримують пенсію у розмірі 5842 грн. та при виході на заслужений відпочинок мали 35 років стажу.
  • У травні 600 тисяч пенсіонерів в Україні отримають підвищені пенсійні виплати – це стосується українців, які вийшли на пенсію за віком, але продовжують працювати й отримувати страховий стаж. Розмір пенсії буде збільшено, якщо останній раз перерахунок проводився два роки тому або раніше, тобто стаж збільшився як мінімум на 24 місяці.З
  • 1 березня в Україні провели індексацію пенсій для майже усіх категорій її отримувачів. Умови перерахунку відрізняються залежно від виду та дати призначеної особам пенсії. Для півмільйона одержувачів пенсій, яким вони були призначені у 2020 — 2022 роках, виплати не індексували.