Екскерівника Скадовської лікарні в Херсонській області Костянтина Руденка, про якого писав ЦЖР, підозрюють у пособництві РФ

Новини
Константин Руденко
Константин Руденко, Фото: Таврия

54-річного Костянтина Руденка, колишнього керівника КНП «Скадовська центральна міська лікарня» Херсонської області підозрюють в колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору. Про його перехід на бік окупантів ЦЖР уже повідомляв у січні цього року.

Про підозру Костянтину Руденку заочно повідомила Національна поліція України, передає Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Костянтин Руденко, який на той момент очолював КНП «Скадовська центральна міська лікарня» в травні 2022 року добровільно погодився перейти на бік окупантів і отримав посаду «головного лікаря» незаконно створеної «Скадовской центральной городской больницы». 29 липня 2022 року Руденко видав «наказ про реорганізацію» центральної міської лікарні і КНП «Скадовський центр первинної медико-санітарної допомоги» в незаконно створену окупантами російську лікарню Скадовська та зареєстрував її в російському державному реєстрі юридичних осіб.

«Костянтин Руденко агітував людей влаштовуватися на роботу до незаконно створеної лікарні, видавав зарплату в російських рублях і агітував медиків проходити так звані курси підвищення кваліфікації в окупованому Сімферополі та російській Кабардино-Балкарії. В серпні 2022 року Руденко заборонив лікарям вносити дані до української електронної системи охорони здоров’я та організував видачу так званої російської гуманітарної допомоги», – йдеться в тексті підозри.

Крім того, Костянтин Руденко допоміг окупантам з проведенням на території захопленої ними лікарні незаконного референдуму з «приєднання» Херсонської області до РФ 23-27 вересня 2022 року і особисто контролював хід голосування. 

Про перехід Костянтина Руденка на бік ворога ЦЖР повідомляв у січні 2023 року. Він очолював лікарню Скадовська з 2017 по 2022 рік. За словами міського голови Скадовська Олександра Яковлєва, як тільки йому стало відомо про зраду Руденка, його одразу ж звільнили з займаної посади.

В 2020 році Костянтин Руденко балотувався до Скадовської міської ради від партії «Наш край», але не був обраний.

За скоєний злочин Костянтину Руденку повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111-2 і ч. 5 ст. 111-1 КК України. Йому загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 12 років і конфіскація майна.

  • Як повідомляв ЦЖР, підозру в пособництві державі-агресору отримала 53-річна Олена Кулик, т. в. о. генерального директора КНП «Верхньорогачицька лікарня» Верхньорогачицької селищної ради Каховського району. Як раніше писав ЦЖР, вона з перших днів окупації перейшла на бік російських загарбників і обіцяла підносити їм патрони, однак досі продовжує бути законною керівницею комунального некомерційного підприємства.