У Росії суд засудив фігурантів другої севастопольської групи «справи кримських мусульман» на строк від 12 до 17 років позбавлення волі

Новини
Джеббар Бекіров, Завур Абдуллаєв, Рустем Мурасов та Рустем Таїров у залі Південного окружного військового суду під час оголошення вироку. Фото: crimean-solidarity.org

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд ухвалив вирок фігурантам другої севастопольської групи сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман». Джеббара Бекірова засуджено до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Рустема Таїрова, Рустема Мурасова і Завура Абдуллаєва – до 12 років. МЗС України висловило протест у зв’язку з незаконними вироком.

Про незаконне засудження кримськотатарських активістів повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Кухареві Джеббару Бекірову призначили 17 позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням перших чотирьох років у в’язниці. Суд також додав йому півтора роки обмежень після звільнення. Активісти Рустем Таїров, Рустем Мурасов та Завур Абдуллаєв отримали по 12 років позбавлення волі з відбуванням перших чотирьох років у в’язниці та роком обмежень після звільнення. Вони повинні регулярно з’являтися в наглядові органи, а також не зможуть залишати місце свого проживання, переміщатися між регіонами та змінювати роботу без дозволу ФСВП», – йдеться у повідомленні.

Кримських татар обвинувачували за статтею 205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності терористичної організації»), а також за статтею 278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою»). Їх обвинуватили в участі та організації діяльності ісламської політичної організації Хізб ут-Тахрір, яка заборонена в Росії, але вільно діє в Україні та інших країнах світу.

Як зазначили у «Кримській солідарності», до арешту Джеббар Бекіров, Завур Абдуллаєв, Рустем Мурасов та Рустем Таїров брали активну участь у громадському житті кримськотатарського народу. Вони відвідували суди в окупованому Криму та в Ростові-на-Дону з політично вмотивованих справ проти співвітчизників, брали участь у флешмобах та різноманітних інформаційних ініціативах, пікетах на підтримку політв’язнів мусульман Криму.

Міністерство закордонних справ України висловило протест «у зв’язку з винесенням маріонетковим судом у Ростові-на-Дону протизаконних вироків чотирьом представникам кримськотатарського народу».

«Ці нові сфальсифіковані та нікчемні «вироки» свідчать лише про те, що Росія на тимчасово окупованих територіях вдається до будь-яких злочинів з метою знищення осередків свободи думки, релігії, що не підконтрольні її каральним органам. Насильство та репресії не можуть бути відповіддю на право висловлювати свої переконання та захищати свою ідентичність», – йдеться у коментарі МЗС.

У міністерстві також закликали міжнародних партнерів України, зокрема у рамках Міжнародної Кримської платформи, засудити репресивні кампанії РФ на тимчасово окупованих територіях України та практику порушень норм міжнародного гуманітарного права й прав людини.

Нагадаємо:

  • 17 серпня 2021 року в окупованому Криму і Севастополі російські силовики провели масові обшуки в будинках кримських татар. Затримано п’ять активістів. У Нахімовському районі Севастополя співробітники ФСБ відвезли активістів Рустема Мурасова і Рустема Таїрова, в Балаклавському районі Севастополя – Джеббара Бекірова, в Бахчисарайському районі Криму – активістів Заура Абдуллаєва, в Сімферопольському районі Криму – Раіфа Февзієва.