«Є крен на правий борт, екіпаж переляканий». Павло Лакійчук про стан корабля «Иван Хурс»

Новини
Павло Лакійчук, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Фото: investigator.org.ua

Розвідувальний корабель Чорноморського флоту РФ «Иван Хурс», який був атакований морськими дронами 24 травня в районі Босфору, наразі знаходиться на своєму штатному місці в Севастопольскій бухті і має крен на правий борт. Це може бути наслідком контрзатоплення, застосованого екіпажем для убезпечення потрапляння води через пошкодження у лівому борту корабля.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» повідомив  Павло Лакійчук, керівник безпекових програм «Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

З посиланням на власні джерела він розповів, що росіяни «притягли» корабель у Севастополь. Стан лівого борту, який міг бути пошкодженим, точно оцінити складно – вид на нього прикривається пришвартованими поруч кораблями. Поява крену на правий борт може бути наслідком контрзатоплення.  

«Тобто, якщо удар приходиться на район ватерлінії, для того, щоб убезпечити судно від надходження води у відсіки, протилежний борт підтоплюють. Таким чином дірку в борту дещо піднімають», – пояснив експерт.

Він також додав, що у разі ураження кормової частини йдеться не лише про «дірку в борту», але й про ймовірне пошкодження валопроводу головного гвинта, кабель-трас. Павло Лакійчук порадив уважно стежити за подальшими переміщеннями корабля, щоб визначити його реальний стан.

«Ознакою [серйозних пошкоджень] буде перехід його в акваторію 13-го судноремонтного заводу, в Кілен-бухту. І це буде свідчити, що він встав надовго. Бо там черга», – сказав експерт.

За його даними, атака дронів на «Иван Хурс» налякала екіпаж цього корабля, а також іншого розвідувального корабля ЧФ РФ «Приазовье», який російське командування тепер може відправити на бойову службу в Чорне море «шпигувати за нами замість «Ивана Хурса».

Як повідомлялось, вранці 24 травня 2023 року сучасній розвідувальний корабель Чорноморського флоту РФ «Иван Хурс» був атакований невстановленими морськими дронами за 74 кілометри на північ від протоки Босфор.

Текстову версію інтев’ю Павла Лакійчука Валентині Самар у програмі «Питання національної безпеки» можете прочитати тут.

25 травня з’явилось відео ураження морським дроном російського корабля «Иван Хурс». Воно спростовує заяву Міноборони РФ про те що під час атаки на корабель вогнем його озброєння були знищенні всі дрони і сам «Иван Хурс» не постраждав.

«Иван Хурс» оснащений різноманітними комплексами радіотехнічної розвідки, радіоелектронної боротьби, а також системами зв’язку для забезпечення управління флотом. Декларується, що корабель призначений для стеження за комплексами протиракетної оборони, а точний склад апаратури не розголошується.

Водотоннажність корабля – 4000 т. Розміри: довжина – 96 м, ширина – 16 м, осадка – 4 м. Швидкість повного ходу: 20 вузлів. Дальність плавання: 8000 миль у 16 вузлах. Силова установка: 2 дизелі 5ДРА, 5440 к.с., 2 вали. Озброєння: ПЗРК « Игла» (32 ЗУР), 4х1 14,5-мм морські тумбові кулеметні установки МТПУ «Жало». Екіпаж корабля: 131 чоловік.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.