З’явилось відео ураження морським дроном розвідувального корабля ЧФ РФ «Иван Хурс» у Чорному морі

Новини
Скріншот відео ураження корабля ЧФ РФ «Иван Хурс», знятого під час атаки камерою морського дрону, 24.05.2023.

З’явилось відео ураження морським дроном розвідувального корабля Чорноморського флоту РФ «Иван Хурс» у Чорному морі 24 травня в районі Босфору. Воно спростовує заяву Міноборони РФ про те що під час атаки на корабель вогнем його озброєння були знищенні всі дрони і сам «Иван Хурс» не постраждав.

Анонімне відео опублікували українські Telegram-канали.

Воно зняте камерою одного з дронів, який атакував «Иван Хурс».

На ньому видно як екіпаж російського корабля веде вогонь по дрону з морських тумбових кулеметних установок «Жало» калібру 14,5 мм, якими він озброєний.

Однак дрон маневрує і йому вдається атакувати лівий борт корабля в районі корми. Відео переривається відразу, як дрон вдаряється у борт, ймовірно, через вибух встановленого на ньому боєзаряду.

Це відео спростовує інформацію Міноборони РФ, яке заявило, що екіпажу корабля «Иван Хурс» вдалося знищити вогнем зі штатного озброєння всі три морські дрони, які його атакували

«Сьогодні (24 травня – ред.) о 5 годині 30 хвилин збройними силами України здійснено безуспішну спробу атакувати трьома безпілотними швидкохідними катерами корабель «Іван Хурс» Чорноморського флоту, який виконує завдання щодо забезпечення безпеки функціонування газових трубопроводів «Турецький потік» та «Блакитний потік» у винятковій економічній зоні Туреччини. Усі катери противника знищені вогнем зі штатного озброєння російського корабля за 140 кілометрів на північний схід від протоки Босфор», – йшлося у повідомленні.

Також Міноборони РФ опублікувало коротке відео, зняте з борту російського корабля. На ньому видно лише один дрон, який атакує «Иван Хурс» з боку корми і після влучення снаряду вибухає.

Судячи по силі вибуху, дрон ніс значний заряд вибухової речовини. Тому вибух ще одного дрона, який зміг дістатись до корми корабля, мав завдати йому значні ушкодження.

Як повідомлялось, вранці 24 травня 2023 року сучасній розвідувальний корабель Чорноморського флоту РФ «Иван Хурс» був атакований невстановленими «морськими дронами» за 74 кілометри на північ від протоки Босфор.

«Иван Хурс» оснащений різноманітними комплексами радіотехнічної розвідки, радіоелектронної боротьби, а також системами зв’язку для забезпечення управління флотом. Декларується, що корабель призначений для стеження за комплексами протиракетної оборони, а точний склад апаратури не розголошується.

Водотоннажність корабля – 4000 т. Розміри: довжина – 96 м, ширина – 16 м, осадка – 4 м. Швидкість повного ходу: 20 вузлів. Дальність плавання: 8000 миль у 16 вузлах. Силова установка: 2 дизелі 5ДРА, 5440 к.с., 2 вали. Озброєння: ПЗРК « Игла» (32 ЗУР), 4х1 14,5-мм морські тумбові кулеметні установки МТПУ «Жало». Екіпаж корабля: 131 чоловік.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.