Попри війну, клінінгові компанії з російським слідом отримують держпідряди на прибирання стратегічних об’єктів України

Новини
Російський бізнесмен Едуард Апсіт (ліворуч) на суді у Латвії у справі про відмивання коштів. Фото: NothingPersonal/TV3

Клінінгові компанії з орбіти російського бізнесмена білоруського походження Едуарда Апсіта, якого пов’язують з «кухарем Путіна», власником ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним, під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну отримують державні підряди на прибирання великої кількості українських стратегічних об’єктів та мають вільний доступ до них.

Про це йдеться у новому розслідуванні журналістів «Слідство.Інфо» «Від Кремлівського палацу до «Укренерго»: хто прибирає стратегічні об’єкти України».

Як зазначається, Едуард Апсіт створив цілу клінінгову імперію з компаній в Росії, Білорусі та Україні.

В Україні працює ТОВ «Чистий Світ Технології», яке входить в умовну групу компаній «Чисто» і належить до орбіти російського бізнесмена. Ці компанії роками мали доступ до стратегічних об’єктів, як-от «Укрпошта», «Укртранснафта», аеропорт Бориспіль, «Укрзалізниця» тощо. Зокрема, ТОВ «Чистий Світ Технології» виграло тендер від «Укренерго» на прибирання електричних підстанцій у різних областях України.

Нещодавно держбанк «Приватбанк» замовив прибирання будівель, які знаходяться на території Донецької та Луганської областей, у групи «Чисто». Також компанії з орбіти Апсіта прибиратимуть на територіях електричних підстанцій в різних областях України, про що свідчать кілька контрактів з «Укренерго».

Міжнародна мережа OCCRP, з якою журналісти «Слідства.Інфо» проводили розслідування, виявила в Апсіта російський та білоруський паспорти та його зв’язок з власником ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним.

За даними колег з OCCRP, у Росії клінінгові компанії, пов’язані з сім’єю Апсіт, прибирали Кремлівський палац. Крім того, журналісти знайшли компанію групи «Чисто», яка працювала в окупованому Криму та прибирала казарми Чорноморського флоту Росії.

Тоді ж, у 2016 році, українська компанія з групи «Чисто» виграла тендер на прибирання столичного аеропорту «Бориспіль».

У 2017 році Федеральна антимонопольна служба Росії встановила картельну змову на аукціонах з обслуговування військових містечок. Антимонопольники розділили компанії-змовниці на дві групи: одна – пов’язана з Пригожиним, а інша – з людьми, які пов’язані з компаніями групи Апсіта. Сам бізнесмен заперечує знайомство, бізнес-стосунки і картельну змову з Пригожиним, однак відмовляється розголошувати інші дані щодо свого бізнесу.

Журналісти встановили, що клінінгові компанії, які пов’язані з росіянином та (через його родину і партнерів) з компаніями у Росії та Білорусі, що прибирали Кремлівський палац та казарми Чорноморського флоту в окупованому Криму і були помічені у співпраці з компаніями Пригожина, роками прибирають у найбільших державних будівлях України.

Співробітники клінінгових фірм, пов’язаних з росіянином Едуардом Апсітом, мають доступ до приміщень головних українських стратегічних об’єктів. Чи займаються вони там лише прибиранням, наразі невідомо.