ЗСУ «бавовною» позначили місце скупчення військової техніки окупантів у порту Бердянська, про яке повідомляв ЦЖР

Новини
Вибух після «прильоту» в порту окупованого Бердянська, 02.06.2023

Опівдні 2 червня у тимчасово окупованому Бердянську пролунала серія вибухів, найбільший з яких – на території порту і в тому місці, де Центр журналістських розслідувань кількома днями раніше виявив скупчення військової техніки, зокрема, зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцирь-С1». 

Про це повідомляє запорізький кореспондент Центра журналістських розслідувань

Вибухи в Бердянську було чутно навіть в навколишніх населених пунктах, приміром, в селищі Осипенко, що знаходиться за 30 кілометрів від тимчасово окупованого міста. Найбільший вибух було зафіксовано на території порту Бердянська.

Увага, відео присутня нецензурна лексика!

Судячи з відео та фото, поширених у мережі, удар прийшовся по місцю, де Центр журналістських розслідувань кількома днями раніше виявив скупчення військової техніки.

На одному з відео у соцмережах, датованого 28 травня 2023, на території причалу №10 порту Бердянськ вдалося розгледіти скупчення російської військової техніки, вочевидь, під охороною зенітного ракетно-гарматного комплексу «Панцирь-С1».

Росіська військова техніка, зокрема, ЗРПК «Панцирь-С1» на території порту Бердянська, 28.05.2023.

Також бердянці повідомляють у місцевих чатах, що летіло і на Бердянську косу, але, за попередньою інформацією, відпрацювала російська ППО.

Як повідомляють місцеві мешканці, сьогодні було чутно вибух в районі полігону біля села Новопетрівка. 

«Був дим сивого кольору, але швидко і зник. Також в небі було видно смугу, і вона явно не від літака», – розповідають місцеві.

Колаборант і рупор Кремля Володимир Рогов підтвердив кілька вибухів у Бердянську, однак стверджує що жертв і руйнувань немає. 

Між тим із порту Бердянська терміново вийшли всі судна, серед яких – балкер, що прийшов з відключеним AIS за черговою партією краденого українського збіжжя.

Балкер на виході з порту Бердянська після «прильоту», 02.06.2023. Фото: t.me/brdVP

Як повідомляв ЦЖР, в останні дні травня помічено кілька суден в акваторії Бердянська, які могли доставити військову техніку і боєприпаси для російської окупаційної армії на Запорізькому напрямку.

Про те, як Росія використовує захоплені азовські порти для військвих і комерційних потреб, дивіться у випуску програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар, де про військову компоненту докладно розповідає Павло Лакійчук, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ». 

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter