У Бердянську окупанти через порт вивозять зерно і металл, а завозять військову техніку

Новини
Росгвардійці на борту патрульного корабля ВМС України Р186 «Корець», захопленого в окупованому Бердянську, березень 2022 р. Фото: ЗМІ пропагандистів РФ

Рашисти, схоже, не відмовились від планів використовувати порти Азовського моря у військових цілях. Зокрема, в останні дні травня помічено кілька суден в акваторії Бердянська, які могли доставити військову техніку і боєприпаси для російської окупаційної армії на Запорізькому напрямку.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань

Вранці 26 травня з порту Бердянська вийшло невстановлене судно з вантажем, повідомляв telegram-канал «Бердянськ Сьогодні». 

«Скоріш за все, після нічних «прильотів» загарбники зрозуміли, що тримати судно у порту – вкрай небезпечно», – припустили журналісти, маючи на увазі «бавовну» в тимчасово окупованому місті ввечері 25 травня, яку навіть помітили супутники NASA.

Невстановлене судно в акваторії Бердянської затоки на виході з порту, 26.05.2023. Фото: t.me/brdVP

На одному з відео у соцмережах, датованого 28.05.2023, на причалі №10 вдалося розгледіти скупчення російської військової техніки, вочевидь, під охороною зенітного ракетно-гарматного комплексу «Панцирь-С1».

Кілька одиниць військової техніки на території порту окупованого Бердянська, 28.05.2023.

Вранці 30 травня мешканці тимчасово окупованого Бердянська повідомили про захід в порт чергово судна, яке було вже завантажене.

Судно, ймовірно, балкер AGIA FILOTHEI заходить в порт Бердянська, 30.05.2023

Судно має характерні  спільні риси з балкером AGIA FILOTHEI (IMO: 9605102), який ходить під прапором Маршаллових островів. За даними MarineTraffic, суховантаж здійснював перехід з італійського порту Равенна до російського – Кавказ, куди мав прибути якраз вранці 30 травня. Проте судно відключило АІС опівночі на шляху до Керченської протоки і вже третю добу не вмикає.

Порівняння фото балкера в порту Бердянська 30.05.2023 і фото судна AGIA FILOTHEI з сайту MarineTraffic

Судно AGIA FILOTHEI належить мальтійській компанії JENNY SHIPHOLDING INC., о оператором є NEWPORT S.A. з Греції. 

Компанія-власниця балкера є в базах офшорів, яку оприлюднив Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ).

Схема зв’язків JENNY SHIPHOLDING INC з Мальти. Джерело: offshoreleaks.icij.org

Проте, наразі всі права на балкер належать NEWPORT S.A., тож ЦЖР звернувся до компанії по коментарі, надіславши електронний лист.

Якщо до закритого українського порту дійсно зайшов балкер AGIA FILOTHEI, то він має великі шанси потрапити під дію міжнародних санкцій, повторивши шлях суховантажа Zhibek Zholy, який першим вивіз з Бердянська зерно влітку 2022 року, яке відмовились приймати в Туреччині і довелось везти вантаж із краденим зерном в Росію.

31 травня кількість суден на причалах Бердянська збільшилася.

«У порт Бердянська зайшли два російських кораблі. Окупанти продовжують розграбовувати наші землі. В один корабель зараз завантажують зернові, а в другий – метал», – повідомила Бердянська міська військова адміністрація.

Детальніше про те, як РФ захопила українські порти та  акваторії і тепер активно використовує Азовське море у військових і комерційних цілях, дивіться у свіжому випуску проекту Центру журналістських розслідувань «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter