Окупанти на Запоріжчині руйнують і будують дамби на водоймах, щоб ускладнити контрнаступ ЗСУ

Новини
Дамба ставка в Ударнику

Росіяни на тимчасово окупованих територіях Запорізької області руйнують  греблі на водоймах, а в інших місцях, навпаки – будують загати. В обох випадках вода виходить з берегів, затоплюючи поля і дороги. Міняючи таким чином  гідрологічний режим, окупанти, ймовірно, мають на меті заболочення місцевості, аби ускладнити контрнаступ ЗСУ. 

Про це повідомляє кореспондент  Центру журналістських розслідувань.

За свідченнями місцевих мешканців,  в передмісті Токмака, на виїзді у бік Бердянська окупаційна адміністрація збудувала греблю в районі мосту через річку Токмачку.

На фото місцевих мешканців, зроблених з різницею приблизно в місяць, видно, що рівень води у річці після зведення загати відчутно піднявся, підтопивши береги. 

Річка Токмачка в передмісті Токмака до та після появи дамби Фото - відкриті джерела

Річка Токмачка в передмісті Токмака до та після появи дамби Фото – відкриті джерела

Начальник Токмацької міської військової адміністрації  Олександр Чуб повідомив ЦЖР, що через дамбу, побудовану окупантами в районі так званого “маленького” бердянського мосту, вже підтоплені поля на околиці міста. Загрози житловим будинкам наразі немає. 

Насупутникових знімках добре видно підтоплені поля поблизу Токмака: на останніх кадрах зелені  до підтоплення ділянки  помітно «почорніли». 

З власних джерел ЦЖР також стало відомо про небезпеку підтоплення території в районі села Ударник, що на межі Токмацького і Приазовського районів.

Поблизу села на річці Юшанли (притока річки Молочної) розташований ставок, що має дзеркало у 15 гектарів. 

Греблю,  що відділяє ставок від річки, за повідомленнями місцевих мешканців,  окупанти замінували. Її руйнування призведе до затоплення полів в районі населених пунктів Ударник і Грушівка.

Ставок поблизу села  Ударник, Запорізька область. 

Мешканці окупованої Якимівщини повідомляють, що в районі селищ Черноземне, Переможне, Вʼязівка, Петрівка окупаційні війська підривають греблі приватних ставків, які попередньо заповнили водою по максимуму.

У результаті затопленими опинилися траса на Херсон, а також сільськогосподарські угіддя. 

Зростання рівня води в районі села Петрівка Якимівського району добре видно на супутникових знімках за період з квітня по червень 2023 року.

Як повідомляв ЦЖР,  правозахисники вбачають у підриві Каховської гідроелектростанції  ознаки воєнного злочину екоциду, юрисдикцію щодо якого має Міжнародний кримінальний суд. 

Читайте також: Науковці Євген Хлобистов та Ігор Пилипенко про наслідки знищення Росією Каховської ГЕС і подальший розвиток подій