Після падіння рівня води у Каховському водосховищі чекаємо на ядерний шантаж від росіян – професор Ігор Пилипенко

Новини
Ігор Пилипенко

Підривом греблі Каховської ГЕС і знищенням Каховського водосховища керівництво Російської Федерації сподівається примусити Україну до переговорів.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» повідомив Ігор Пилипенко, доктор географічних наук, професор Херсонського державного університету.

Каховське водосховище наповнювало водою ставок-охолоджувач Запорізької атомної електростанції. Тепер подача води для охолодження реакторів залежатиме від окупаційних військ. 

«Завтра-післязавтра почнеться шантаж про необхідність домовлятися заради 6 ядерних енергоблоків Запорізької АЕС, щоб не повторити Фукусіму в центрі Європи. Я думаю, ми почуємо пропозиції домовлятися як від країни-агресора, так і деякі голоси із Заходу і зі Сходу», — вважає Ігор Пилипенко. 

Він також переконаний, що рішення підірвати греблю Каховської ГЕС було прийнято на найвищому рівні — це стратегічне завдання, поставлене безпосередньо керівництвом РФ.

На думку Ігоря Пилипенка, затопленням лівобережжя Херсонщини російські війська не змогли суттєво вплинути на плани командування Збройних Сил України. 

«Дніпро стає складним для створення плацдармів на лівому березі в межах нижньої течії Дніпра і Каховського водосховища. Хоча я не думаю, що в нас були грандіозні плани зі створення таких плацдармів, бо це дуже складно або майже неможливо», — зауважив експерт. 

Міністерство аграрної політики та продовольства України за попередніми оцінками, внаслідок терористичного акту росіянами на Каховській ГЕС, передбачає на Херсонщині затоплення орієнтовно 10 тисяч га сільськогосподарських земель на правобережжі. А також в декілька разів більше на лівому березі області, який зараз перебуває під окупацією. Детальна інформація буде відома найближчими днями, після аналізу інформації та знімків про розмір затоплення.

  • Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Вода затоплює населенні пункти, розташовані нижче неї. Українська влада розпочала евакуацію населення правобережної Херсонщини та закликає населення окупованих районів області, прилеглих до Дніпра, залишити небезпечну територію. Знесення дамби в Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції. 
  • Як повідомляв ЦЖР, 21 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський у зверненні до Європейської Ради заявив, що росіяни замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції й планують здійснити теракт під чужим прапором.
  • Нагадаємо, 24 лютого 2022 року Каховська ГЕС та головна споруда Північно-Кримського каналу, шлюзи якої до 2014 року регулювали подачу дніпровської води до Криму, були захоплені російськими військовими, які вторглися на Херсонщину з окупованого Криму. Вода, що поставлялась цим каналом, забезпечували 80% потреб півострова у прісній воді, однак після окупації Криму подача була припинена, що створило значні проблеми для Росії в забезпеченні водою захопленої території. Читайте про це у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Як окупанти захоплювали «рубильник» Північно-Кримського каналу».