Німеччина звинуватила Путіна в підриві Каховської ГЕС – Bloomberg

Новини
Підірвана Каховська ГЕС Фото: t.me/Tsaplienko

Німеччина звинуватила президента Росії Володимира Путіна в руйнуванні Каховської дамби в Україні, і до неї приєдналися інші європейські члени НАТО, назвавши це воєнним злочином.

Про це пише Bloomberg.

«Це абсолютно явний воєнний злочин», — заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус журналістам у середу під час візиту до Мумбаї. «Це неймовірний акт насильства і руйнування, на який, я думав, не буде здатний навіть Путін».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц також прямо звинуватив Росію в імовірній атаці, заявивши, що Москва зруйнувала дамбу, щоб зупинити довгоочікуваний контрнаступ України. Він сказав, що цей інцидент був лише останнім із «багатьох, багатьох злочинів, які ми бачили в Україні і які були скоєні російськими солдатами».

«Ці заяви посилили обурення через найбільшу техногенну катастрофу в Європі за останні десятиліття, оскільки Україна заявила, що нарощує зусилля з порятунку десятків тисяч людей, які постраждали від паводку, викликаного руйнуванням дамби у вівторок», – пише видання.

Як повідомляв ЦЖР, підрив Каховської ГЕС та інші злочини екологічного характеру, які вчиняє РФ на території України, мають підштовхнути міжнародну спільноту до криміналізації екоциду як п’ятого злочину, над яким має юрисдикцію Міжнародний кримінальний суд. Правозахисники вбачають у підриві Каховської гідроелектростанції ознаки воєнного злочину.

Читайте також: Науковці Євген Хлобистов та Ігор Пилипенко про наслідки знищення Росією Каховської ГЕС і подальший розвиток подій