Юрій Пєтухов, гауляйтер села Нововоскресенське на Херсонщині, за співпрацю з окупантами проведе 12 років за ґратами

Новини
Юрій Петухов
Юрій Петухов

Юрій Пєтухов, гауляйтер села Нововоскресенське Нововоронцовської селищної територіальної громади Бериславського району Херсонщини, за співпрацю з окупантами проведе 12 років за ґратами. Чоловік, якого затримали невдовзі після звільнення села, свою провину визнав повністю.

Про це йдеться у вироку Приморського районного суду м. Одеси, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі змогли довести, що раніше не судимий Юрій Пєтухов, уродженець Хабаровського краю РФ, мешканець Нововоронцовської громади, громадянин України, приблизно в березні 2022 року добровільно зайняв посаду «главы Нововоскресенского сельского совета военно-гражданской администрации Бериславского административного района Херсонской области». 

На цій посаді Юрій Пєтухов допомагав представникам країни-агресора, організовував агітаційні заходи та зустрічі з місцевими жителями, поширював серед односельців газети з антиукраїнською пропагандою, допомагав російським окупаційним військам шукати проукраїнських громадських активістів та представників бізнесу для їх пограбування. Також він допомагав окупантам впроваджувати «освітні стандарти» РФ і пропонував вчителям проходити так звану перекваліфікацію в тимчасово окупованому Криму.

Свою провину обвинувачений Юрій Пєтухов у суді визнав повністю і вказав, що всі обставини правопорушень, описані в обвинувальному акті, відповідають дійсності в повному обсязі. Його визнано винним у колабораційній діяльності і пособництві державі агресору за ч. 5 ст. 111-1 і ч. 1 ст. 111-2 КК України. 

Попри те, що прокурор просив для обвинуваченого покарання у вигляді 11 років позбавлення волі, суд вирішив дати йому 12 років тюрми, без конфіскації майна. Гауляйтера Нововоскресенського також позбавлено права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування, займатися діяльністю, яка пов’язана з наданням публічних послуг на строк 15 років.

Село Нововоскресенське звільнили від російських загарбників у ніч з 4 на 5 жовтня 2022 року. Місцевого гауляйтера Юрія Пєтухова правоохоронці затримали 12 жовтня. 

Як повідомляв ЦЖР, 39-річна мешканка Нової Каховки Наталія Лисицька, яка проходила військову службу в 57-й окремій мотопіхотній бригаді оперативного командування «Південь» ЗСУ, підозрюється в дезертирстві та державній зраді. За скоєний злочин вона може отримати довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter