Через підрив росіянами Каховської ГЕС на Дніпропетровщині почався масовий мор риби

Новини

На Дніпропетровщині почався масовий мор риби внаслідок знищення росіянами Каховської ГЕС.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація найближчими днями може розвинутися в інших постраждалих регіонах країни, застерігають в МОЗ.

Міністерство охорони здоров’я попереджає, що збирати та вживати таку рибу у будь-якому виді заборонено, оскільки вона може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини.

«Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Крім того, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі», — додають в МОЗ.

Одну з найбільших загроз може становити ботулізм — гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

Якщо помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до лікарів.

  • виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;
  • зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пелена» перед очима;
  • сухість у роті та горлі;
  • утруднення під час ковтання та мовлення;
  • блювання, запор і здуття живота;
  • параліч дихальних м’язів;
  • підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму.

Медична система України готова до можливих випадків ботулізму. Протиботулінічна сироватка є у достатній кількості, зазначають в МОЗ.

Як повідомляв ЦЖР, підрив Каховської ГЕС та інші злочини екологічного характеру, які вчиняє РФ на території України, мають підштовхнути міжнародну спільноту до криміналізації екоциду як п’ятого злочину, над яким має юрисдикцію Міжнародний кримінальний суд. Правозахисники вбачають у підриві Каховської гідроелектростанції ознаки воєнного злочину.

Читайте також: Науковці Євген Хлобистов та Ігор Пилипенко про наслідки знищення Росією Каховської ГЕС і подальший розвиток подій