Канада надає новий пакет військової допомоги Україні на $370 млн та віддасть їй конфіскований у РФ літак Ан-124

Новини
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо і президент України Володимир Зеленський, Київ, 10.06.2023. Фото: president.gov.ua

Канада виділяє 500 млн канадських доларів (370 млн дол США) на новий пакет військової допомоги Україні, а також передасть їй транспортний літак Ан-124, конфіскований у підсанкційної російської компанії «Волга-Днепр».

Про це оголосили в офісі прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо під час його візиту 10 червня до України, передає Укрінформ.

«Канада твердо налаштована реагувати на незаконне й невиправдане вторгнення (Росії в Україну – ред.), продовжуючи надавати Україні військову допомогу, зокрема додаткові 500 млн дол. для підтримки спроможності реагувати на російську агресію», – йдеться у пресрелізі.

Новий пакет оборонної допомоги також передбачає передання Україні 288 ракет АІМ-7 для засобів ППО.

Крім того, Канада до 2026 року продовжує мандат військової тренувальної місії UNIFIER, у межах якої за 8 років уже пройшли підготовку понад 35 тис. українських військових.

Оттава також долучиться до навчання українських пілотів на винищувачах F-16 та допомогатиме в обслуговуванні цих літаків.

Зазначається, що у межах міжнародної «танкової коаліції» Канада допоможе організувати роботу центру технічного обслуговування танків Leopard 2 у Польщі.

Крім того, Канада передасть ЗСУ 10 тисяч снарядів калібром 105 мм й протягом найближчих тижнів завершить доставку 122 броньованих автомобілів Roshel, про що було оголошено раніше. На цей час в Україну прибуло 88 таких броньовиків.

Крім того, Джастін Трюдо на пресконференції у Києві заявив, що Канада конфіскувала транспортний літак Ан-124 підсанкційної російської компанії «Волга-Днепр», який перебуває у Торонто, та розпочала процес його передачі Україні.

«Відповідно до ухваленого законодавства ми конфісковуємо літак Ан-124, який належить Росії та контролюється нею, та розпочинаємо процес передачі цього майна Україні, аби Росія більше ніколи не використовувала його для підтримки війни», – сказав Трюдо.

Літак Ан-124 прилетів до Торонто перед початком російського повномасштабного вторгнення в Україну й не зміг залишити Канаду до того, як вона закрила свій авіапростір для російського транспорту. Відтоді Ан-124 стоїть у міжнародному аеропорту Торонто, якому винен сотні тисяч долар за простій.

Як повідомлялось, 21 квітня 2023 року міністерка оборони Канади Аніта Ананд оголосила про пакет військової допомоги Україні приблизно на 39 млн канадських доларів (до $29 млн).

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter