Китай знову обіцяє не постачати РФ зброю для війни в Україні

Новини
си цзиньпин

Держсекретар США Ентоні Блінкен після дводенних переговорів заявив, що Китай підтвердив свою обіцянку не постачати РФ зброю для війни в Україні.

Про це повідомляє BBC.

«Ми – та інші країни – отримали від Китаю запевнення, що він не надає і не буде допомагати Росії летальною зброєю для використання в Україні. Ми не бачили жодних даних, які б свідчили про протилежне. Однак нас постійно турбують китайські фірми – компанії, які можуть надавати технології, що використовуються Росією для продовження агресивної війни в Україні», – заявив він.

9 червня світові медіа з посиланням на речника Ради національної безпеки США Джона Кірбі повідомили дані американських спецслужб: Тегеран поставляє Росії обладнання для заводу зі спільного  виробництва дронів-камікадзе. Завод будується на території особливої економічної зони «Алабуга» в Татарстані, і може запрацювати вже на початку наступного року. 

ЗМІ також опублікували  надані Білим домом супутникові знімки Maxar Technologies. Центр журналістських розслідувань локалізував ці знімки та знайшов інформацію про компанію,  зареєстровану за відповідними адресами у ОЕЗ «Алабуга», і може служити цивільною ширмою для виконання оборонного замовлення РФ зі зборки «районованих» Shahed.

Читайте розслідування Хто і де вироблятиме дрони-камікадзе в Росії за лекалами Ірану

США запровадили санкції проти китайських компаній за допомогу Ірану у виробництві військових безпілотників Shahed, якими Росія завдає ударів по Україні.

  • Міністерство фінансів й Державний департамент США оголосили про введення санкцій проти десятків фінансових установ РФ, а також осіб, пов’язаних з урядом РФ.
  • Президент США Джо Байден своїм указом продовжив до кінця 2023 року дію надзвичайного стану національного масштабу, запровадженого ще у березні 2014 року після російської окупації Криму, та пов’язані з ним санкції проти РФ з відповідним доповненнями.