Хто і де вироблятиме дрони-камікадзе в Росії за лекалами Ірану

Розслідування

9 червня світові медіа з посиланням на речника Ради національної безпеки США Джона Кірбі повідомили дані американських спецслужб: Тегеран поставляє Росії обладнання для заводу зі спільного  виробництва дронів-камікадзе. Завод будується на території особливої економічної зони «Алабуга» в Татарстані, і може запрацювати вже на початку наступного року. 

ЗМІ також опублікували  надані Білим домом супутникові знімки Maxar Technologies. Центр журналістських розслідувань локалізував ці знімки та знайшов інформацію про компанію,  зареєстровану за відповідними адресами у ОЕЗ «Алабуга», і може служити цивільною ширмою для виконання оборонного замовлення РФ зі зборки «районованих» Shahed.

«На думку представників розвідки США, Росія за допомогою Ірану будує фабрику з виробництва ударних безпілотних літальних апаратів для використання в її триваючому вторгненні в Україну. Представники США вважають, що завод в російській особливій економічній зоні «Алабуга» може запрацювати на початку наступного року», – писало AP.

ЗМІ також опублікували  надані Білим домом супутникові знімки Maxar Technologies, зроблені у квітні 2023 року. На них видно дахи двох виробничих корпусів.

Аерознімок заводу в ОЕЗ “Алабуга”, Татарстан, де ймовірно збиратимуть “іранські” дрони-камікадзе. Фото Maxar Technologies, квітень 2023

Аерознімок заводу в ОЕЗ «Алабуга», Татарстан, де ймовірно збиратимуть «іранські» дрони-камікадзе. Фото Maxar Technologies, квітень 2023

Варто нагадати, що ще у грудні 2022 року Білий дім повідомляв, що РФ та Іран домовляються про спільне виробництво ударних дронів на території Росії. 

У лютому цього року видання The Wall Street Journal повідомило з посиланням на офіційних представників США, що переговори Москви і Тегерану вийшли на конкретні плани з візитом іранської делегації 5 січня до російського міста Єлабуга, приблизно в 600 милях на схід від Москви. 

«Вони відвідали порожнє місце, де лідери двох країн планують побудувати нову фабрику, яка зможе виробляти щонайменше 6 тисяч безпілотників у найближчі роки. Офіційні особи сказали, що іранську делегацію очолив бригадний генерал  Абдолла Мехрабі, голова Корпусу вартових ісламської революції з дослідження аерокосмічних сил та Організації самозабезпечення Джихад, і Гассем Дамавандіан, виконавчий директор іранської компанії Quds Aviation Industry, ключового виробника оборонної продукції, який, на думку США, є ключовим у розробці та виробництві країнами дронів», – стверджують джерела  WSJ.  

Де знаходиться «фабрика смерті»

Отже, «Алабуга». Ця особлива економічна зона (ОЕЗ) знаходиться у 10 кілометрах від міста Єлабуга в Татарстані, її створили для розвитку території через розвиток сучасних промислових виробництв. «Алабуга» належить уряду Татарстану через міністерство майнових відносин. Резиденти зони мають податкові та митні пільги і можливість розміщення заводів у вже готових виробничих корпусах, під’єднаних до усіх комунікацій. Десь тут, за даними спецслужб США, має запрацювати і завод із виготовлення дронів-камікадзе, за лекалами і на обладнанні, наданими Іраном. Однак назву компанії, яка вироблятиме «іранські» БПЛА, Джон Кірбі не назвав. Але знайти її на 4 тисячах гектарів «Алабуги» було неважко. 

Використовуючи  техніки геолокації, за допомогою Google Maps, ми знайшли подібну будівлю на картах і визначили її адресу на вулиці Ш-1, будівля 8/1. 

Корпуси заводу в ОЕЗ “Алабуга”, Татарстан, де ймовірно вироблятимуть дрони-камікадзе. Скріншот з Google Maps

Корпуси заводу в ОЕЗ «Алабуга», Татарстан, де ймовірно вироблятимуть дрони-камікадзе. Скріншот з Google Maps

Як можна побачити на знімках Google Maps, у навколишньому лісі ще лежить сніг, а територія довкола корпусів не облаштована. Тому цей знімок, на перший погляд, не дуже схожий на супутниковий знімок Maxar, зроблений у квітні, де вже все красиво, а десятки авто на стоянках свідчать, що в корпусах працюють.  

Однак виявити на обох знімках ідентичні елементи дуже легко, картинки просто треба розвернути в однаковому ракурсі. Ми вказали п’ять елементів, що співпадають. За бажання можна знайти ще. 

Аерознімок Maxar Technologies заводу в ОЕЗ «Алабуга», квітень 2023

Скріншот з Google Maps із зображенням заводу в ОЕЗ «Алабуга», investigator.org.ua

Друга лінія пошуку – у російському держреєстрі за адресою на території «Алабуги» і серед резидентів цієї особливої економічної зони, які виготовляють БПЛА. Так ми вийшли на ТОВ «Альбатрос» (ИНН 5038127220),  яке діє з 2017 року, спеціалізується на виробництві безпілотних літальних апаратів (в основному, для аерозйомки і моніторингу для потреб сільського і лісового господарств) і в січні 2023 стало резидентом «Алабуги».

На сайті компанії, крім юридичної,  вказана і фактична адреса, за якою знаходиться і її головний офіс на території ОЕЗ «Алабуга», на вул.Ш-1, будівля 8/1 і співпадає з розташуванням знайдених нами виробничих корпусів на Google Maps. Юридична адреса «Альбатроса» – на квартал вище, на вул.Ш-2, буд. 5/12, прим.253.  

Зіставивши ці факти, можемо з високим рівнем вірогідності вважати, що саме про цей завод йшлося у заяві речника Ради національної безпеки США Кірбі. 

12 січня 2023 року проект компанії з виробництва БПЛА «Альбатрос М5», що передбачав інвестиції в 990 млн рублів і випуск 1 тисячі апаратів на рік,  був схвалений наглядовою радою ОЕЗ «Алабуга», очолюваною президентом Татарстану Рустамом Мінніхановим. Перед засіданням наглядової ради Мінніханову показали збирання дронів «Альбатроса», яке розгорнули в якомусь із корпусів економічної зони. Виробники стверджують, що це найбільший безпілотник з часом польоту до 4,5 годин, радіусом дії 50 км і дальністю маршруту 300 км.  

«Імпорт безпілотних літальних апаратів до Росії у 2021 році перевищив 100 млн. доларів. Весь цей імпорт хочемо замістити виробництвом на території «Алабуги»», – цитують російські ЗМІ амбітну заяву Ільї Воронкова, який був засновником компанії до травня 2023 року. 

Президенту Татарствану Рустаму Мінніханову показали виробництво БПЛА “Альбатрос М5” в ОЕЗ “Алабуга”. Січень 2023

Президенту Татарствану Рустаму Мінніханову показали збирання БПЛА «Альбатрос М5» в ОЕЗ «Алабуга», 12 січня 2023

Згідно даних російського держреєстру, 15 березня 2023 ТОВ «Альбатрос» змінив свою юридичну адресу із підмосковного Пушкіно на територію ОЕЗ «Алабуга». У першому кварталі цього року керівництво компанії обіцяло запустити виробництво на площі у 2,2 тисячі кв. метрів. Отже, треба думати, завод працює в «Алабузі», збирає безпілотники для фермерів, лісників і рятувальників, а чверть продукції, як повідомляв Воронков, будуть для військових потреб. 

Однак якщо ви спробуєте знайти ТОВ  «Альбатрос» серед резидентів ОЕЗ «Алабуга», то в переліку ви його не побачите.

Новина про те, що проект «Альбатроса» схвалено і він стартував, на сайті «Алабуги» знаходимо. Прес-реліз пресслужби зони про це широко розійшовся росЗМІ – купа повідомлень.  

Відео і фото, де Мінніханову показують збирання БПЛА, також є. І на сайті «Альбатроса» є новина від 23 січня про запуск заводу з цитатою Воронкова.

І на цьому – все! Більше ви ніде не знайдете жодної інформації про виробництво БПЛА «Альбатроса» в ОЕЗ «Алабуга».

Інформація про участь у різних конференціях чи про успішний пошук з допомогою того ж таки «Альбатрос М5» чотирьох блоків ракети-носія «Союз» – є. А щодо проекту в «Алабузі» – ніде ні слова.

Дивно, чи не так? Може й ні, якщо взяти до уваги, що старт проекту «Альбатроса» і вибух медіа активності відбулись 12-13 січня. Тобто, відразу після візиту іранської делегації, про яку 5 лютого повідомив WSJ. А після цього – режим повної тиші. 

І не тільки щодо «Альбатроса». Того ж засідання наглядова рада ОЕЗ схвалила ще один проект – з виробництва моторних човнів з приголомшливою сумою інвестицій у 80 млрд рублів. На той час це майже 1 млрд доларів. Серйозно? Цілий мільярд доларів для виробництва човнів?! Це ж рівно та сума, яку, за даними The Wall Street Journal, передбачає угода між Тегераном і Москвою, частиною якої є завод безпілотників у Росії. Оце так співпадіння!

То що там з човнами від ТОВ «Дельфін Алабуга» – проект саме цієї  юрособи був схвалений Мінніхановим і наглядовою радою ОЕЗ. Не повірите: цієї компанії немає не тільки в переліку резидентів «Алабуги», а й у державному реєстрі РФ. І так, про цей проект також ви не знайдете жодної згадки, окрум січня 2023. 

Хто володіє і керує «Альбатросом» 

Вишенька на торті: 80-ти мільярдний проект човнів з моторчиками презентував Алексєй Вадімовіч Флоров, директор Акціонерного товариства «Геомир». А разом вони – засновники ТОВ «Альбатрос». У вже знаковому для компанії січні 2023 із засновників вийшли п’ять фізосіб та одна юридична (АТ «Импакт капитал»), а у травні – згадуваний вище Ілья Воронков. Відтак тепер Алєксєй Фролов володіє 40% уставного капіталу, така ж часка належить самому ТОВ, а решта – АТ «Геомир», яке очолює все той же Флоров (акціонери не розголошуються). Він же є керівником ТОВ «АЛБ.АЭРО»

Владімір Воронков і Алексєй Флоров

Якщо переглянути історичні дані «Геомира», то виявиться що на 2016 рік це акціонерне товариство  було одним із засновників Некомерційного партнерства «Ассоциация Беспилотных систем». «Геомир» представляв його тодішній директор – Воронков Владімір Ніколаєвіч, доктор технічних наук з солідним стажем роботи в космічній галузі,  ймовірно, батько згадуваного вже не раз Ільї Владіміровіча Воронкова. З гнізда цього некомерційного товариства вилетіли найвідоміші на сьогодні виробники ударних безпілотників та роботизованих систем.

Наприклад, «НИТИ «Прогресс» за замовленням Міноборони РФ розробило у 2015 «Платформу-М» – ​​ударні робототехнічні комплекси. Гендиректором цього науково-дослідницького інституту є Зорін Андрєй Васільєвіч, прізвище якого також фігурує серед засновників партнерства.  

Фото комплексу «Платформа-М»

Комплекс «Платформа-М»

Алєксандр Вячеславовіч Захаров, який на 2016 рік був і засновником, і гендиректором НП «Ассоциация Беспилотных систем», разом із «Геомиром» заснував ТОВ «Беспилотные системы» (з реєстраційними даними цієї начебто ліквідованої ще 2010 року ТОВки якась аномалія – там і досі змінюються керівники і засновники). 

Сьогодні Алєксандр Захаров відомий тим, що є співвласником Zala Aero (юрособа ТОВ «ЦСТ») – розробника і виробника розвідувальних та ударних безпілотників «Ланцет», які активно використовуються в агресивній війні проти України. 

Співвласником компанії з січня 2015 є «Концерн Калашников». Виробничі потужності знаходяться в Іжевську.

Алєксандр Захаров з БПЛА «Ланцет»

У відкритому доступі немає свідчень того, що колишні партнери по «Ассоциация Беспилотных систем» мають спільні проекти чи взаємодіють. Як і про виробництво будь-ким із згаданих осіб дронів-камікадзе. На сайті Zala Aero – виробника «Ланцетів» ви також не знайдете інформацію про його бойове застосування. Це нагадує радянський анекдот, що набув популярності на фоні конфлікту з Китаєм, – про «наш мирний радянський трактор і сіялки-віялки з вертикальним злетом». 

Глуха тиша довкола засвіченого в медіа проекту з виробництва БПЛА компанії «Альбатрос» та пов’язаного з ним через Алєксєя Флорова проекту так і не легалізованого «Дельфіна Алабуга» з гігантською сумою інвестицій, що співрозмірна угоді Москви і Тегерану і частиною якої є завод безпілотників на території Росії, може свідчити тільки про одне – про засекречення будь-якої інформації, що їх стосується. 

Сергій Данилов, директор Центру близькосхідних досліджень вважає, що альянс Росії та Ірану в плані спільного виготовлення дронів-камікадзе склався:

«Очевидно, що він сформувався. Це цілком вкладається в традиційну іранську практику. Вони полюбляють передавати технологію в обмін на щось – це все ж небезкоштовно. Щоб потім цей виріб модифікувався під місцеві потреби. Так було в Ємені, так було в Сирії, так було в Таджикистані, так було в Секторі Газа. Єдине питання, що  залишається: хто з них буде більше займатися пошуком і контрабандою чіпів та іншої радіоелектроніки, без яких це все не літає».