Три підприємства Херсонщини, які займалися виробництвом води і пива, окупанти незаконно передали аферистам з Криму і «ДНР»

Новини

Майнові комплекси ТОВ «Тройка» і ПП «Каховська броварня» з Каховки та дочірнього підприємства «Нова.Ком» з Голої Пристані на Херсонщині окупанти незаконно передали в «безоплатне користування» на 11 місяців ООО «Херсонские напитки №1». До цього підприємства, створеного в Бахчисараї 10 квітня 2023 року, мають відношення аферисти з Криму і так звані «герої русской вєсни» з «ДНР». 

Про це йдеться в документі, підписаному гауляйтером Херсонської області Володимиром Сальдо, яке вдалося отримати Центру журналістських розслідувань.

Своїм «распряжением» (саме таку назву має цей документ) Володимир Сальдо «передав» у тимчасове безоплатне користування новоствореному ООО «Херсонские напитки №1» з Бахчисарая майнові комплекси трьох приватних підприємств Каховки і Голої Пристані з виробництва напоїв. У документі вказано, що всі вони нібито перебувають у власності Херсонської області – тобто, були незаконно націоналізовані окупаційною владою. «Распряжение» Сальдо підписане 27 квітня 2023 року. 

Мова в ньому йде про каховське ТОВ «Тройка», яке випускає мінеральну воду і безалкогольні напої під торговельною маркою «Каховка», ПП «Каховська броварня» і ДП «Нова.Ком» з Голої Пристані Скадовського району, що випускає питну воду під маркою «Аляска». В травні 2022 року ДП «Нова.Ком» заявило про зупинення виробництва і будь-якої господарської діяльності внаслідок окупації.

Контроль за виконанням цього розпорядження гауляйтер Херсонщини поклав на Сємьона Машкауцана, заступника голови окупаційного уряду, окупаційного міністра промисловості області. 

Як повідомляв ЦЖР, 1 червня 2023 року російські окупанти втретє змінили «хазяєв» на незаконно привласненому ними каховському ТОВ «Тройка». Хто ці люди – працівникам підприємства не пояснили. Однак за нашими даними мова йшла про ООО «Херсонские напитки №1». Що, зрештою, й підтвердилось. 

Директором цього кримського підприємства в російському реєстрі юридичних осіб вказаний Дмітрій Нєстєров, а засновником – ООО «Шалом», створене в Краснодарському краї РФ 2 липня 2020 року. Серед засновників ООО «Шалом» – Валерій Гінсбург, член проросійського незаконного збройного формування «Оплот» і активний учасник акцій «Антимайдану». Його свого часу затримала СБУ, але пізніше звільнила під час обміну утримуваними особами. Інші засновники – російський пропагандист Константін Книрік і Юрій Фєдін, гендиректор ООО «Медиагрупп «Ньюсфронт».

Усі ці близькі до «героїв русской вєсни» ділки мають досвід фальсифікації мінеральної води відомих українських брендів у тимчасово окупованому Криму і вже були героями розслідування ЦЖР.

Першим «смотрящим» за ТОВ «Тройка», як відомо, був Євгеній Орлов, соратник Павла Губарева, екс-посадовець так званої «ДНР». Він займався розграбуванням складів, призначенням нових «керівників» і організацією роботи віджатих у законних власників підприємств. Однак влітку 2022 року через конфлікт з кураторами з російського ФСБ його відправили «на підвал» у Новій Каховці. Після цього окупанти віддали майновий комплекс ТОВ «Тройка» в користування новоствореному ООО «Нордстелл», директором якого є мешканець Каховки Борис Занахадінов.