Рада ухвалила закон про доплати та збільшення відпустки військовим

Новини
Фото: facebook.com/199Military

Верховна Рада 28 червня ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану», яким встановлені доплати та збільшення відпустки військовослужбовцям.

Як повідомив нардеп фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram, за ухвалення законопроєкту №9342 у другому читанні та в цілому підтримали 311 парламентарів.

Закон передбачає запровадження доплат строковикам у 6 тис. гривень щомісяця та курсантам у розмірі 2,35 тис. гривень. У ньому збережені норми про запровадження відпусток для військових на термін до 30 днів щорічних та до 10 днів на випадок сімейних обставин. Курсанти матимуть до 10 днів відпустки взимку та до 20 днів — влітку.

Документ забороняє участь у веденні бойових дій військових з числа мобілізованих, які не пройшли базовий курс військового вишколу тривалістю щонайменше один місяць.

Після першого читання в законопроєкт були внесені зміни, за якими пораненим, котрих визнали непридатними до військової служби та зарахованих у розпорядження відповідних командирів, у перші два місяці виплачуватимуть кошти, які отримували за останніми посадами. Починаючи з третього місяця і до завершення терміну розпорядження — додаткові виплати сягатимуть 20,1 тис. гривень. До внесення змін проєктом закону передбачалися доплати у розмірі 12 тис. гривень.

Також родини загиблих унаслідок поранення отримуватимуть одноразову виплату у розмірі 100 тис. гривень.

Тяжко поранені на лікуванні, полонені та зниклі безвісти отримуватимуть щомісячну додаткову винагороду у розмірі 100 тис. гривень.

Мінімальні доплати для інструкторів становитимуть 15 тис. гривень.

Також закон передбачає збільшення щорічної відпустки строковиків з 10 до 30 днів.

Водночас вони матимуть право переходити на службу за мобілізацією за власним бажанням. При цьому термін безперервної відпустки на лікування може становити не більше чотирьох місяців.

Як повідомлялось, 30 травня 2023 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9342, який передбачає врегулювання питання виплат та збільшення кількості відпускних днів військовослужбовцям.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter