Російські окупанти заявили, що за 30-40 днів питна вода у свердловинах Каховки на Херсонщині може повністю зникнути

Новини
каховка

Після підриву росіянами Каховської ГЕС і знищення Каховського водосховища рівень питної води у свердловинах села Малокаховка впав на 5 метрів, а в Каховці він падає щодня в середньому на 15 сантиметрів. Окупанти попереджають, що за 30-40 днів водопостачання в місті може повністю припинитись і заявляють, що не мають ресурсів вирішити цю проблему.

Про це заявив призначений російськими окупантами гауляйтер Каховки Павло Філіпчук, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За його словами, через знищення військовими РФ Каховського водосховища падає рівень води в свердловинах розташованої на його колишньому березі Каховки – в середньому на 15 см щодня. Якщо це падіння триватиме далі, то вже за 30-40 днів подача води в місті повністю припиниться. 

Для вирішення проблеми гауляйтер Каховки Павло Філіпчук пропонує «очистити наявні свердловини на більшу глибину» та бурити нові, більш глибші свердловини. Однак у окупантів на це нема ані технічних, ані фінансових можливостей – стверджує він. Водночас Філіпчук наголосив, що очистка наявних свердловин дозволить вирішити проблему з водопостачанням у місті лише на деякий час – на півроку – рік.

Филипчук

Гауляйтер Каховки Павло Філіпчук. Фото: скріншот відео з окупаційного ЗМІ

Раніше окупаційна влада Каховки заявила про повне припинення централізованого водопостачання в селі Малокаховка. Там рівень води у свердловинах впав на 5 метрів. 

За словами мешканців Каховки, зараз вода в місті подається постійно. Після підриву Каховської ГЕС тут були перебої з водопостачанням, але вони були пов’язані з тимчасовою відсутністю електроенергії.

Подібна ситуація була і в Новій Каховці, розташованій на березі Дніпра нижче за течією від Каховської ГЕС. Як розповів ЦЖР міський голова Володимир Коваленко, тут з водопостачанням нема жодних проблем, у тому числі, за її якістю.

«Без води в нашій громаді залишається Корсунка – село-привид, яке найбільше постраждало від затоплення. З 6 червня там нема електроенергії, відповідно, нема й води. Та й майже всі мешканці виїхали за межі Корсунки», – сказав він.

  • Як повідомляв ЦЖР з посиланням на британську розвідку, українські військові перетнули Дніпро біля Антонівського мосту під Херсоном і намагаються закріпитися на лівому березі.