Отримала підозру ексосвітянка з села Веселе на Херсонщині Олена Лукашова, яка проводила незаконний «референдум» і очолила захоплену школу

Новини
Колаборантка Олена Лукашова і Веселівський ліцей. Фото: соцмережі і група у Facebook

47-річна Олена Лукашова, мешканка смт Козацьке, колишня заступниця директорка Веселівського ліцею Новокаховської громади Каховського району 4 липня отримала підозру СБУ за проведення у селищі незаконного «референдуму» щодо «приєднання» Херсонської області до РФ. Однак, за даними ЦЖР, вона також очолила захоплений окупантами Веселівський ліцей, який торік встиг пропрацювати лічені дні.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри та власні джерела.

Слідчі встановили, що 23-27 вересня 2022 року Олена Лукашова у змові з іншими невстановленими особами проводила подвірний обхід у смт Козацьке під час незаконного «референдуму» щодо «приєднання» Херсонської області до Росії. За колабораційну діяльність їй світить від 5 до 10 років позбавлення волі – за ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Як розповіли ЦЖР мешканці села Веселе, Олена Лукашова також очолила захоплений окупантами місцевий ліцей, на базі якого вони незаконно створили ГБОУ «Веселовская школа». Це підтверджується даними з російського реєстру юридичних осіб.

ul-1229500010585-20230704130645

 

Олена Лукашова раніше працювала заступницею директора Веселівського ліцею. Під час тимчасової окупації вона отримала російський паспорт і навіть спромоглася відкрити 1 вересня 2022 року захоплений навчальний заклад. Тоді окупанти заявили про набір 102 учнів, що більше ніж наполовину менше, ніж там навчалося в мирні часи.

Однак захоплений ліцей пропрацював лічені дні, а невдовзі Олена Лукашова втекла в невідомому напрямку. 11 листопада 2022 року село Веселе і смт Козацьке разом із усією правобережною частиною Херсонщини ЗСУ звільнили від російських загарбників.

Саму будівлю Веселівського ліцею окупанти зруйнували, що підтвердив в інтерв’ю ЦЖР начальник Новокаховської міської військової адміністрації Валерій Брусенський.

Як повідомляв ЦЖР, 1 червня 2023 року 56-річна Оксана Барнаш, колишня директорка однієї з кращих шкіл Херсона, яка добровільно співпрацювала з російськими окупантами, заочно отримала підозру в пособництві державі-агресору і колабораційній діяльності. Зараз вона переховується від слідства в Іспанії, куди вона втекла незадовго після звільнення Херсона.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter