Міноборони РФ рекрутує цивільне населення Криму до підрозділів «територіальної оборони». У Євпаторії формують «Ветер»

Новини
Фото з сторінки Курсів військової підготовки у ВК
Фото з сторінки Курсів військової підготовки

Цивільних в Євпаторії агітують долучатися до підрозділу «територіальної оборони». Залучені особи після проходження навчань з військової підготовки та тактичної медицини підпишуть короткострокові контракти з Міноборони РФ та “в разі небезпеки братимуть участь у бойових діях” разом із регулярними військами ЗС Росії. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань  з посиланням на окупаційні медіа.

У кінці червня у соцмережі ВК з’явилися повідомлення про набір людей, які  в подальшому можуть залучатися до оборони Криму у разі становлення небезпеки для півострова.

“Оголошується набір на курс підготовки громадян, які готові у разі потреби виступити на захист та оборону Криму у складі майбутнього батальйону територіальної оборони «Ветер» м. Євпаторія (у рамках підготовки територіальної оборони Криму).” –  повідомляється на сторінці “Курсы военной подготовки Евпатория”. 

Клуб тактичної медицини та військової підготовки “ проводить навчання  на базі місцевої автошколи ДОСААФ (Добровільне товариство сприяння армії, авіації та флоту Росії – переформатована у БАРС (Боевой армейский резерв страны).

Долучитися до бойових підрозділів також пропонували і раніше – у травні цього року. Тоді йшлося про вступ до лав 3 роти «Ветер» батальйону «Запад» самооборони Криму.

З 24 червня до 1 липня формувався вже 8 набір, а отже кількість людей, що може бути залучена до підрозділу є значна. У квітні 40-годинні курси пройшло близько 230 людей, 150 з яких продовжили навчання. 

Після вдалого проходження навчання  рекрути отримують сертифікати, де вказується керівник “ПО РО “ДООСАФ РОССИИ” Майбородов Дмитро Володимирович. 

Дмитро Майбородов Фото: сайт МВС

Проте, жодних відомостей про юридичну особу з такою назвою або ПІБ командира у державному реєстрі РФ  немає. 

Ймовірно, тут застосована схема,  за допомогою якої Аксенов легалізував свою приватну армію у Криму – загін БАРС-30 “Ливадия”, у складі якого під керівництвом «вагнерівців» сформовано штурмовий розвідувальний підрозділ “Конвой”. 

26 червня на сторінці ВК виклали фото місцевості, де буде знаходитися база майбутнього батальйону тероборони, однак геолокалізувати її було неможливо через відсутність потрібних деталей. Натомість у чаті клубу  Дмитро Майбородов поширив фото дуже схожої будівлі, на стіні якої  було видно адресну табличку: вул. 9 Мая 39Б. 

У новинах кримських медіа керівником  та засновником  курсів підготовки тероборонівців Євпаторії називають  Майбородова Дмитра Володимировича. 

Він доброволець 60-ОМСБ «Ветераны» та учасник “СВО”, а також український дезертир-військовослужбовець, що зрадив присязі у 2014 році і  перебуває у розшуку МВС.

Сергій Путренко, командир батальону “Крилья ветра”

Також з курсантів-жінок, що проходили курси від клубу, сформували команду, що вчиться пілотуванню дронів-камікадзе під назвою “Крилья ветра”.

На цьому відео можна побачити командира цього підрозділу –  “Баріна” Путренка Сергія Анатолійовича. 

Жінок планують навчати як пілотуванню, так і виготовленню FPV-дронів, які можливо надалі будуть застосовуватися на фронті.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter