Україна повинна розірвати дипломатичні відносини з Іраном, який має бути визнаний агресором – Богдан Устименко

Новини
Богдан Устименко, юрист-міжнародник, експерт з міжнародного морського права. Фото: investigator.org.ua

Україна повинна розірвати дипломатичні відносини з Іраном і домогтися міжнародного визнання цієї країни агресором, оскільки Тегеран прямо залучений у війну РФ проти України та постачає російським збройним силам зброю та боєприпаси.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» заявив Богдан Устименко, юрист-міжнародник, фахівець з міжнародного морського права.

«Перше, що мала б зробити Україна, – розірвати дипломатичні стосунки з Іраном і вимагати на міжнародній арені визнання цієї держави агресором. Іран прямо залучений у війну, він заробляє гроші на українській крові. Чому дипломатичні відносини досі не розірвані, я не розумію. Нам треба навчитися приймати жорсткі рішення», – заявив експерт.

Він повідомив, що за останні півроку Каспійським морем Іран поставив Росії близько 300 тисяч снарядів, гранати, ракети, десятки мільйонів куль, безпілотники. Все це озброєння РФ використовує для війни проти України.

Крім того, Тегеран надав Москві технології і допомагає налагодити виробництво ударних безпілотників типу Shahed на території ВЕЗ «Алабуга» в Татарстані.

Як повідомляв ЦЖР у розслідуванні «Хто і де вироблятиме дрони-камікадзе в Росії за лекалами Ірану», під прикриттям виробництва цивільних безпілотників «Альбатрос М5» ТОВ «Альбатрос», ймовірно вироблятиме «районовані» Shahed, збираючи доставлені з Ірану деталі.

Повну текстову версію інтерв’ю Богдана Устименко Валентині Самар у програмі «Питання національної безпеки» читайте за посиланням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter