Центр протидії корупції: Нардепи хочуть декриміналізувати сотні корупційних справ, зокрема схеми Роттердам+ і в Укрнафті

Новини
Фото: ЦПК

Центр протидії корупції заявив про загрозу декриміналізації сотень корупційних справ, зокрема таких гучних, як «Ротердам+», махінації в «Укрнафті» або справу екскерівника ДФС Романа Насірова. Для цього депутати хочуть внести правку до Кримінального кодексу.

Ідеться про поправку до законопроєкту №8235. Як зазначають у ЦПК, сам законопроєкт має внести суто технічні зміни до Кримінального кодексу.

«Однак народні депутати намагаються використати його, щоб декриміналізувати численні злочини з уже визначеними підозрюваними чи звинуваченими в корупції, які зараз розслідують НАБУ та САП або вже розглядає Вищий антикорупційний суд», – упевнені в організації.

Зробити це, на думку антикорупціонерів, депутати хочуть через поправку до ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою чи службовим становищем). Її під час підготовки проєкту на розгляд вніс один із депутатів – Григорій Мамка з нині забороненої ОПЗЖ.

Мамка запропонував змінити цю статтю так, щоб зі складу злочину у вигляді зловживання владою або службовим становищем виключили випадки, коли посадовець зловживає владою не на свою користь, а на користь третіх осіб.

У ЦПК вважають, що ця поправка допоможе звільнити від потенційної відповідальності, зокрема, фігурантів таких справ:

  • «Роттердам+», де посадовців НКРЕКП підозрюють у незаконних рішеннях на користь групи компаній ДТЕК Ріната Ахметова. За висновком слідства, схема завдала шкоди державі приблизно 40 млрд грн;
  • посадовців «Укрнафти», яких підозрюють у діях на користь третіх осіб, зокрема групи бізнесмена Ігоря Коломойського. Дії завдали державі збитків на понад 13 млрд грн;
  • екскерівника ДФС Романа Насірова, якого підозрюють у зловживанні владою на користь екснардепа Олександра Онищенка. Справа наразі на фінальній стадії розгляду у ВАКС.

«У разі ухвалення правки в запропонованій редакції ці та сотні інших корупційних справ за цією статтею доведеться закрити. Уже оголошені ВАКС вироки в більшій кількості справ за цією статтею буде скасовано», – пояснили у ЦПК.

Читайте матеріал ЦЖР «Адвокат диявола» на службі у Зеленського. Хто такий Олег Татаров?

За час дії корупційної схеми «Роттердам+», збитки від якої для української економіки, за версією САП та НАБУ, склали майже 19 млрд. грн., справи олігарха Ріната Ахметова йдуть вгору. Компанія, що йому належить, вже майже добудувала палац під Києвом, повідомляла у своєму влозі у виданні Bihus.info журналістка Марія Землянська.

Нагадаємо:

  • За версією САП та НАБУ, через так звану схему «Роттердам+», коли в розрахунок вартості теплоенергії ТЕС закладали ціну вугілля, як із біржі в Нідерландах, плюс його доставка з порту Роттердама, сума збитків для економіки України склала майже 19 млрд гривень.
  • У серпні 2019 року НАБУ оголосило підозри шести особам у справі «Роттердам+». Йдеться про ексголову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитра Вовка, який зараз переховується за кордоном; колишнього члена НКРЕКП Володимира Євдокимова, який зараз очолює ДП «Оператор ринку», ); начальника відділу НКРЕКП; керівника управління НКРЕКП; двох представників менеджменту групи ДТЕК, яка належить Рінату Ахметову і є ключовим оператором ринку теплогенерації України.
  • На початку серпня 2020 року НАБУ у відповідь на запит видання ZN.UA повідомило, що за результатами попереднього розслідування, впровадження формули «Роттердам+» завдало державі збитків на 39 млрд грн.