В окупованому Бердянську хворих нікому оперувати, а люди й досі обмінюються ліками українського виробництва через низьку якість російських – голова МВА Вікторія Галіціна

Новини
Робота мобільної бригади з паспортизації на Мелітопольщині. Фото: скрін з відео окупаційного телеграм-каналу
Робота мобільної бригади з паспортизації на окупованій Мелітопольщині. Фото: скрін з відео окупаційного телеграм-каналу

В окупованому Бердянську на Запоріжчині не вистачає лікарів та медпрепаратів, тож тяжких пацієнтів доводиться возити на операції в Маріуполь. Мешканці міста, що захоплене понад рік тому, й досі обмінюються ліками українського виробництва через низьку якість та високу ціну російських. А щоб отримати необхідні для життя медпрепарати, пацієнти, які знаходяться на диспансерному обліку, мають взяти російський паспорт.

Про це в інтерв’ю IPC «Південь» розповіла Вікторія Галіціна, начальниця Бердянської міської військової адміністрації.

За словами чиновниці, гуманітарна ситуація в місті дуже складна. Мешканці не отримують якісної медичної допомоги через брак лікарів та якісних ліків. Всі медпрепарати, що продаються в Бердянську, виключно російського виробництва.

«Люди й досі обмінюються ліками українського виробництва, які збереглися, бо російські медпрепарати неякісні і дуже дорогі», – повідомила Вікторія Галіціна.

Медзаклади міста працюють, проте, за словами очільниці МВА, лікарів не вистачає.

«Деякі складні операції, наприклад, на серці, проводять тільки в Маріуполі, бо в Бердянську дефіцит і кадрів, і медпрепаратів», – говорить чиновниця.

Читайте також: Аусвайс або життя: окупанти на Запоріжчині не видаватимуть ліки мешканцям без паспорта РФ

За її словами, в липні в медзакладах міста з’явилися оголошення про те, що хворі з цукровим діабетом, бронхіальною астмою, пацієнти, що пережили інфаркт чи інсульт, які мають право на отримання безкоштовних ліків чи ліків за пільговою ціною, з серпня 2023 року мають з’явитися в амбулаторію з російським паспортом та номером страхування в російській пенсійній системі для внесення їхніх даних в єдину систему. Якщо пацієнти цього не зроблять, то і ліків, відповідно, не отримають.

З червня така система на ТОТ вже діє для отримання гормону щитовидної залози та інсуліну.

«Тобто без російського паспорта майже неможливо отримати меддопомогу та безкоштовні ліки», – заявила чиновниця.