ПАР просила прислати на саміт БРІКС Лаврова замість Путіна, бо є ордер МКС на його арешт

Новини
путин лавров

Президент Південно-Африканської республіки Сиріл Рамафоса просив, щоб російську делегацію на саміті БРІКС у серпні замість Володимира Путіна очолив глава МЗС Сергій Лавров, але отримав відмову, повідомив віцепрезидент ПАР Пол Машатіле.

Про це повідомляє видання Mail & Guardian.

«Ми розуміємо, що пов’язані Римським статутом, але ми не можемо запросити когось, а потім ви його заарештуєте … Ми були б щасливі, якби він (Путін – ред.) не приїхав», – заявив він.

При цьому він зазначив, що дискусії з Путіним щодо його присутності тривають на саміті.

  • 25 жовтня 2022 року команда РЦПЛ направила в Міжнародний кримінальний суд інформаційне повідомлення щодо відповідальності посадових осіб РФ за насильницьку передачу українських дітей з однієї групи до іншої, що є ознакою геноциду. 
  • 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт Путіна та Львовой-Бєловой через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 
  • Про правові і політичні наслідки видачі ордерів на арешт Путіна і Львовой-Бєловой, про ймовірну перекваліфікацію їхніх дій на злочин геноциду і реалістичність повернення викрадених дітей читайте в інтерв’ю Романа МАРТИНОВСЬКОГО, провідного експерта  і співзасновника РЦПЛ та експертки РЦПЛ Катерини РАШЕВСЬКОЇ.